Legea privind carantina şi izolarea, îndelung tergiversată în Parlament, de mai bine o săptămână. Stadiul adoptării este în continuare prelungit întrucât şedinţa de plen, programată pentru astăzi, la ora 12, a fost amânată până la finalizarea raportului. Dezbaterile continuă, însă, în Comisia Juridică.

 

Legea carantinei şi izolării a trecut şi de Senat. 115 pentru, 8 împotrivă şi 3 abţineri a fost scorul votului. Printre cei care au votat împotrivă s-au numărat Călin Popescu Tăriceanu, şeful ALDE, şi Eugen Teodorovici, cel care încearcă să-i ia locul lui Marcel Ciolacu la şefia PSD.

 

Ce prevede ultima variantă a legii privind carantina şi izolarea

Comisia Juridică a adoptat mai multe amendamente la legea privind carantina şi izolarea. Printre noile reglementări impuse se numără şi obligaţia ca Institutul Naţional de Sănătate Publică să comunice separat numărul de noi cazuri, independent de cele cazurile în care persoanele au fost retestate deja, scrie Digi 24.

 

„carantina persoanelor – măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen, de alte persoane, în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau la locaţia declarată de către persoana carantinată, stabilită prin decizie individuală motivată a direcţiei de sănătate publică, care va conţine menţiuni cu privire la data şi emitentul actului, numele şi datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii şi calea de atac prevăzută de lege”, se arată într-unul din amendamentele Comisiei juridice.

 

Din lege au fost eliminate pasajele care prevedeau carantinarea bunurilor persoanei infetate. Ministerul Sănătăţii va fi obligat să pună la dispoziţie un grup de voluntari pentru situaţiile de urgenţă care se impun, grup care să fie disponibil în orice moment.

 

 

 

 

 

Sursa: www.impact.ro