Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat ca proiectul de lege pentru punerea în concordanţă a cerinţelor CCR privind carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19 este gata şi urmează să fie pus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.

 

 Tătaru a precizat ca medicii se confruntă cu numeroase cereri de externare, însă este nevoie ca pacienţii să ştie că pot fi traşi la răspundere penală dacă se dovedeşte că au răspândit virusul.

 

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a menţionat că în starea de alertă personalul medical nu mai poate fi detasat dintr-un spital în altul la fel de uşor cum se întâmpla în timpul stării de urgenţă.

 

Reamintim că CCR a decis săptămâna trecută că pacienţii cu Covid nu mai pot fi ţinuţi în carantină sau izolare în lipsa unei legi speciale.

 

Ministrul Nelu Tătaru anunţa, vineri seara, că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru ”punerea în concordanţă” a cerinţelor CCR referitoare la carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19.

 

Duminică, Tătaru a spus că proiectul este gata şi va fi pe ordinea de zi a şedinţei Executivului.

 

”Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a precizat ministrul Sănătăţii la Realitatea Plus.

 

CCR: Instituirea carantinei prin OUG, o privare de libertate

 

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

 

CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

 

De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro