Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a luat o serie de decizii pentru trecerea ţării în starea de alertă. După şedinţă, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat au susţinut o declaraţie de presă.

 

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat că începând din 15 mai se declară stare de alertă pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Secretarul de stat Raed Arafat a detaliat măsurile care vor intra în vigoare şi a a reiterat faptul că începând de mâine măştile sunt obligatorii în spaţiile publice închise. Totodată, acesta a anunţat că terasele rămân închise după 15 mai.

 

Începând de mâine, se instituie măsura izolării la domiciliu, împreună cu familia, pentru toate persoanele care vin din străinătate.

 

Principalele declaraţii:

 

Marcel Vela:

„Aşa cum ştiţi, a avut şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Vă prezint hotărârea privind aprobarea stării de alertă la nivel naţional. Având în vedere analiza şi propunerile formulate de grupul tehnico-ştiinţific pentru gestionarea bolilor pe teritoriul României, luând în considerare persistenţa unui număr mare de persoane infectate la nivel naţional, în temeiul actelor normative, cu modificările şi completările ulterioare, Comitetul adoptă prezenta hotărâre.

 

Articolul 1: Din 15 mai se declară Starea de Alertă la nivel naţional pentru 30 de zile.

 

Articolul 2: Măsurile de prevenire şi control al infecţiilor sunt prevăzute în anexa.

 

Articolul 3 – Regulile de desfăşurare a unor activităţi care necesită măsuri de protecţie sanitară se adoptă de ministrul Sănătăţii.

 

Articolul 4 – Autorităţile locale şi centrale emit acte normative şi administrative potrivit normelor de competenţă şi domeniilor pe care le gestionează.

 

Raed Arafat:

 

Întrucât anexa urmează a fi publicată în seara asta în Monitorul Oficial, menţionez câteva măsuri. O măsură importantă este că din 15 mai 2020, în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport, la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măştilor de protecţie.

 

Instituţiile publice şi operatorii privaţi au obligativitatea organizării muncii. Să ia măsuri pentru asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea obligatorie a mâinilor, decalarea programului de lucru pentru entităţile cu peste 50 de salariaţi, astfel încât terminarea programului să se desfăşoare la intervale de o oră, pe parcursul a trei ore.

 

Accesul organizat astfel încât să fie 4 metri pătraţi şi 2 metri distanţă între clienţi şi persoanele din magazine. Cine are 37,3 grade Celsius temperatură nu poate intra.

 

Este suspendată servirea mesei în localuri, restaurante, cafenele, terase. Sunt exceptate, ca şi înainte, activităţile de preparare a hranei şi comercializare a băuturilor alcoolice şi non-alcoolice acolo unde nu este nevoie intrarea în incintă.

 

Rămân închise mall-urile. Sunt exceptate activităţile de vânzare a produselor electronice, electrocasnice, magazinele care au acces din exterior şi au întreruptă comunicarea cu restul magazinelor.

 

Se suspendă transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate pentru toate cursele efectuate către Spania, Germania, UK, Belgia, Ţările de Jos, Turcia până pe 1 iunie.

 

Se reia activitatea cabinetelor stomatologice pentru cazurile care nu sunt urgente. Se reia asigurarea asistenţei medicale ambulatorii care nu sunt urgente, cu condiţia organizării astfel încât consultaţiile să nu presupună ca pacienţii să aştepte.

 

Se instituie din 15 mai, pentru toate persoanele care vin din străinătate, măsura izolării la domiciliu, împreună cu familia, timp de 14 zile. Pentru cei care nu pot face acest lucru sau nu vor să-şi expună familia, pot solicita carantinare instituţionalizată din partea autorităţilor.

 

Carantinările instituite pe timpul stării de urgenţă, care nu au fost ridicate, se menţin în continuare. Se menţin închiderile unor frontiere de stat, cu excepţia circulaţiei lucrătorilor transfrontalieri şi a traficului de marfă.

 

Din 15 mai, este permisă circulaţia în afara locuinţei, în interiorul localităţilor, în grupuri mai mici de 3 persoane, fără declaraţii.

 

Se pot redeschide parcurile, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii.

 

Se poate ieşi din localitate pentru deplasare în scop profesional, scop umanitar, realizare de activităţi agricole, deplasare pentru administrarea unei proprietăţi din altă localitate, deplasare pentru programe din centre de tratament, deplasare pentru îngrijirea unei rude sau a unei persoane aflate în întreţinere, decesul unui membru al familiei. Se menţine măsura suspendării cursurilor, iar din 2 iunie se pot face activităţi de pregătire pentru examene.

 

Nelu Tătaru:

 

Odată cu ora 00, România trece în stare de alertă. Suntem pe o pantă uşor descendentă, cu număr de cazuri noi relativ în scădere, cu număr crescut de vindecări. Rămânem cu precauţii, cu reguli. Apar măsuri de relaxare, se reiau anumite activităţi. Aceste activităţi urmează anumite reguli de desfăşurare.

 

Reluarea sporturilor individuale sau a cantonamentelor.

 

Reluarea, din 2 iunie, a pregătirii din clasa a 8-a, a 12-a, a 13-a.

 

Redeschiderea muzeelor.

 

Din 15 mai se reiau slujbele religioase în curţile bisericilor.

 

Se redeschid hotelurile. Deschiderea saloanelor de îngrijire corporală le veţi găsi într-un ordin comun cu ministrul Economiei şi cel al Muncii.

 

Se reiau şi activităţile desfăşurate în cabinetele de stomatologie. Pacienţii cu COVID-19 pot merge la stomatolog în cabinete special desemnate.

 

Rămânem în pandemie, cu spitale de fază unu, fază 2 şi suport COVID. Suntem în desfăşurarea unei patologii pe care nu trebuie s-o scăpăm din mână. Să nu uităm de precauţii şi de reguli. Vom evalua această relaxare la 14 zile. Evaluarea ne va da şi măsura continuării cu alte relaxării sau corectarea dacă avem o creştere a numărului de infecţii sau decese”.

 

 

Sursa: www.biziday.ro