Curtea Constituţională a României a declarat marţi, neconstituţională în ansamblu, Ordonanţa de Urgenţă 34/2020 care majorează cuantumul unor amenzi pe perioada stării de urgenţă. Amenzile se refereau la încălcarea restricţiilor impuse în timpul stării de urgenţă.

 

Fostul preşedinte CCR, Augustin Zegrean,  a declarat marţi, la Digi24, că românii amendaţi pentru încălcarea restricţiilor din starea de urgenţă nu-şi pot recupera banii dacă au apucat să plătească amenda şi au ieşit din termenul de contestare a amenzii.  Precizările fostului şef CCR vin după ce judecătorii Curţii Constituţionale au decis marţi că sunt neconstituţionale amenzile date pentru încălcarea regulilor din starea de urgenţă.

 

„Cei care au plătit şi nu mai sunt în termenul de contestare, e bun plătit”, a declarat Zegrean. Fostul preşedinte CCR le-a recomandat românilor să se uite în procesul verbal al amenzii să verifice în ce termen pot contesta amenda şi la ce instanţă. Termenul legal de contestare a unei amenzi contravenţionale este de 15 zile de la primirea procesului verbal.

 

Cu privire la acelasi subiect, Avocatul Poporului, Renate Weber, a aratat că în urma deciziei CCR de a declara neconstituţionale unele amenzi date în perioada stării de urgenţă, amenzile respective nu se anulează automat, ci trebuie atacate de cetăţeni în instanţă, având la bază decizia Curţii Constituţionale.

 

“Prin acest fapt se pot anula amenzile. Adică fiecare în parte din cei amendaţi, vreo 300.000 de mii, trebuie să meargă la instanţa de judecată”, a declarat Renate Weber.

 

Sursa : stiripesurse.ro