Coronavirus: vom putea să plecăm cu maşina după 15 mai din oraşe spre mare sau munte? Pentru această întrebare era aşteptat un răspuns ferm din partea autorităţilor de la momentul în care a fost anunţată o perioadă de relaxare a măsurilor luate în starea de urgenţă.

 

Clarificările au venit de la preşedintele Klaus Iohannis într-o declaraţie de presă după o şedinţă la Palatul Cotroceni privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19.

 

„Starea de urgenţă nu va fi prelungită. Data de 14 mai e ultima zi în care avem stare de urgenţă. Din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra în stare de alertă' a anunţat şeful statului.

 

Coronavirus: vom putea să plecăm cu maşina după 15 mai din oraşe spre mare sau munte?

Preşedintele Iohannis a făcut câteva precizări legate de deplasarea persoanelor după ce intră în vigoare starea de alertă la nivel naţional.

 

Începând cu data de 15 mai, oamenii vor putea să circule în interiorul localităţii de domiciliu fără a completa o declaraţie pe proprie răspundere, „dar nu e bine să exagerăm' în condiţiile în care „epidemia nu a trecut', a subliniat preşedintele.

 

“Deplasările, în esenţă, vor fi restricţionate pentru a pleca din localitate. Însă şi aici sunt câteva excepţii. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localităţii sau altele” a mai precizat şeful statului.

 

Acest lucru înseamnă că nu vom putea să plecăm cu maşina după 15 mai din oraşe spre mare sau munte pentru concedii.

 

Putem pleca cu maşina din oraş doar în interes de serviciu sau pentru rezolvarea problemelor medicale. Probabil aceste aspecte vor fi clarificate pe parcurs pentru că în timpul stării de urgenţă era acceptată deplasarea cu maşina dintr-o localitate în alta pentru a duce bunuri persoanelor în nevoie sau pentru a cumpăra o maşină.

 

Mai mult, “măsurile de relaxare de mişcare mai liberă, atenţie, nu se aplică în localităţile care sunt în carantină! Deci, acolo unde localitatea este declarată în carantină, această relaxare nu va avea loc decât atunci când ni se spune de la experţi că pericolul este diminuat” a mai precizat preşedintele României.

 

Coronavirus: unde poţi merge cu maşina până pe data de 14 mai, ce completezi în declaraţie, ce faci cu permisul expirat?

Reglementarea circulaţiei autoturismelor în timpul pandemiei de coronavirus este stabilită prin intermediul ordonanţelor militare emise de autorităţi. Aceste ordonanţe au modificat în mai multe etape modul în care putem să folosim autoturismele pentru deplasare.

 

Pot să merg cu maşina la locul de muncă? Ce acte trebuie să am la mine?

 

Pentru deplasarea cu autoturismul personal spre serviciu şoferii trebuie să aibă toate actele necesare ca şi până acum (permis, talon, RCA) şi adeverinţa eliberată de angajator.

 

Pot să-mi duc soţia/soţul cu maşina la serviciu?

 

Acest lucru se poate întâmpla doar dacă nu există mijloace de transport în comun sau dacă deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun sau un timp de aşteptare mai mare.

 

Dacă de la locul de muncă merg cu maşina şi la cumpărături cum trebuie să procedez?

 

În acest caz pe lângă adeverinţa de la angajator şoferii trebuie să aibă asupra lor şi declaraţia pe propria răspundere completată cu datele corespunzătoare.

 

Pot merge la serviciu cu maşina , în această perioadă, şi persoanele care fac naveta?

 

Actul normativ stipulează că este permisă deplasarea între locuinţă şi locul de muncă. Nu se face menţiunea că localitatea în care se defăşoară activitatea profesională trebuie să fie aceeaşi cu cea de domiciliu.

 

 

Am un teren agricol sau o casă în altă localitate: pot să mă deplasez cu maşina până acolo?

 

Da – este permisă deplasarea dacă motivul este completat corespunzător în declaraţia pe propria răspundere.

 

Iubita mea stă într-un alt cartier. Pot să mă duc cu maşina să o văd?

 

În acest caz avem o veste proastă: răspunsul este nu pentru că nu se încadrează la nicio categorie stipulată prin ordonanţele de ugenţă.

 

Eu locuiesc în Bucureşti şi intenţionez să mă deplasez cu maşina la Bacău, unde sunt părinţii mei, pentru a le duce alimente. Am voie să fac acest lucru?

 

 În conformitate cu Ordonanţele Militare nr. 3 şi nr. 4, este permisă deplasarea persoanelor pentru motive justificate, precum asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, care nu se pot aproviziona sau gospodări singure.

Aş dori să părăsesc locuinţa actuală din jud. X împreună cu prietena mea şi să mergem, cu maşina personală, la adresa de domiciliu din buletin, respectiv din jud. Y, deoarece în Jud. X numărul cazurilor de persoane ce au fost confirmate cu COVID-19 este mult mai mare faţă de cel din Jud. Y. Intenţionăm să intrăm în autoizolare la domiciliul din Y, împreună cu familia. Putem face aceasta deplasare?

 

În Ordonanţa Militară numărul 3 nu este prevăzut faptul că cetăţenii trebuie să rămână la adresa de domiciliu, ci la o locaţie indicată de ei, cu respectarea prevederilor legale şi a restricţiilor impuse. Astfel, precizăm că este permisă inclusiv deplasarea cu familia în altă zona, dacă persoanele deţin acolo o casă care le oferă condiţii mai bune, pentru a rămâne în respectiva localitate.

 

Coronavirus: Am probleme cu maşina şi trebuie să merg la service. Este permisă deplasarea în acest caz?

Este permisă circulaţia în afara locuinţei/gospodăriei pentru achiziţionarea de piese de schimb pentru autovehicule şi pentru deplasarea la un centru service de reparaţii auto. În acest caz este nevoie pe lângă actele uzuale şi de declaraţia pe propria răspundere completată corespunzător. Totuşi, în ordonanţa care reglementează acest lucru nu se specifică dacă şoferii trecuţi de 65 de ani se pot deplasa oricând sau doar în intervalul 11.00 – 13.00.

 

Pot să ma deplasez pentru cumpărarea unei maşini la un dealer?

 

Da – este permisă circulaţia în afara locuinţei/gospodăriei pentru achiziţia de autovehicule. Şi în acest caz este nevoie de declaraţia pe propria răspundere.

 

Vreau să-mi schimb anvelopele de iarnă cu cele de vară  – am voie să mă deplasez pentru acest lucru?

 

Şi în acest caz este permisă deplasarea cu condiţia completării declaraţiei pe propria răspundere şi indicarea zonei de deplasare.

 

Pot să merg cu maşina la spălătorie?

 

Şi în acest caz răspunsul este afirmativ dacă se respectă prevederile stabilite prin ordonanţele militare.

 

Îmi expiră Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) a maşinii. Se prelungeşte valabilitatea acestuia sau trebuie să merg să îl fac?

 

Răspuns: Nu se prelungeşte valabilitatea ITP-ului, conform deciziei Registrului Auto Român. Deplasarea pentru efectuarea verificării ITP la staţiile agreate se poate realiza, fiind considerată activitate pentru acoperirea necesităţilor de bază ale persoanelor, situaţie prevăzută la punctul 2 al declaraţiei pe proprie răspundere.

 

Coronavirus: Mi-e expirat permisul auto. Ce fac în această situaţie?

Valabilitatea documentelor emise de Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, respectiv de serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor aflate în coordonarea metodologică a MAI, Inspectoratului General pentru Imigrări se prelungeşte până la încetarea stării de urgenţă şi sunt recunoscute de autorităţi pe teritoriul României. Astfel şoferii aflaţi în această situaţie vor avea la dispoziţie 90 de zile de preschimbare a actelor respective, după încetarea stării de urgenţă

 

Mi-a expirat asigurarea RCA. Se prelungeşte valabilitatea acesteia? Dacă nu, pot să ies din casă să-mi fac o asigurare?

 

Răspuns: Nu se prelungeşte valabilitatea asigurării RCA. Aceasta poate fi achiziţionată şi online. Din acest motiv, deplasarea pentru a ridica poliţa RCA NU poate fi considerată urgenţă şi NU este un motiv care poate fi considerat situaţie de urgenţă ori pentru asigurarea nevoilor persoanei.

 

Unde găsesc declaraţia pe propria răspundere şi cum o completez

Declaraţia pe proprie răspundere şi adeverinţele de angajator pot fi completate şi online, prin intermediu unui formular electronic, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică. Acest model de declaraţie pe propria răspundere este accesibil pe pagina stirioficiale.ro, dar şi pe formular.sts.ro.

Pentru a merge la un service, pentru efectuarea ITP, pentru deplasarea la spălătoria auto trebuie să completăm această declaraţie pe propria răspundere şi să trecem drept motiv pentru deplasare punctul al doilea: asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor.

 

Declaraţia pe proprie răspundere poate fi redactată integral de mână cu preluarea tuturor elementelor din modelul declaraţiei pe proprie răspundere pus la dispoziţie.

 

 

 

Sursa: www.auto-bild.ro