Monica Anisie, ministrul Educaţiei şi Cercetării, a susţinut o declaraţie de presă în care a detaliat măsurile anunţate de preşedintele Iohannis referitoare la anul şcolar.

 

Ministrul a precizat că elevii care nu au acces la tehnologie vor primi sprijin, „unităţile de învăţământ şi inspectoratele vor trimite resurse educaţionale şi sarcini de lucru”.

 

Anisie a mai anunţat că materia neparcursă în acest an şcolar va fi recuperată.

 

„Evaluarea se va susţine începând cu 15 iunie, iar Bacalaureatul va începe cu probele scrise în 22 iunie şi va continua cu probele pentru competenţe”, a mai declarat ministrul.

 

Principalele declaraţii:

 

„Astăzi, preşedintele a anunţat măsurile pentru sistemul de învăţământ. Priorităţile ministerului meu sunt de a asigura cadrul pentru încheierea situaţiilor şcolare a elevilor, dar şi pentru susţinerea examenelor în condiţii de siguranţă.

 

În această declaraţie, voi veni cu informaţii suplimentare la precizările preşedintelui. Menţionez că am luat în calcul pe care state precum Italia, Portugalia, Malta sau Ungaria le-au adoptat.

 

Cursurile realizate în unităţile de învăţământ rămân suspendate, dar continuă cele asistate de tehnologie. Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unităţile de învăţământ şi inspectoratele vor trimite resurse educaţionale şi sarcini de lucru.

 

Ministerul va elabora ghiduri pentru fiecare disciplină, astfel că unele conţinuturi prevăzute pentru această perioadă să fie parcurse anul viitor, adică se recuperează materia.

 

Referitor la încheierea mediilor: vor fi încheiate cu minimum două calificative/note, nu se vor mai susţine teze. În situaţiile excepţionale, unde un elev nu are două calificative, ministerul va comunica modalitatea de încheiere a mediilor.

 

Totodată, studenţii îşi vor continua învăţarea online, iar examenele se pot susţine şi online. Fiecare instituţie, în baza autonomiei universitare, va stabili modul şi data stabilirii examenului.

 

În privinţa reluarea activităţilor: elevii din clasele a 8-a, a 12-a, a 13-a pot reveni în şcoli pe data de 2 iunie, doar pentru 2 săptămâni, în care se realizează activităţi de pregătire şi consiliere legate de examen.

 

Referitor la examene: Evaluarea şi Bacalaureatul se vor susţine în conformitate cu noua programă, respectând calendarele. Evaluarea se va susţine începând cu 15 iunie, iar Bacalaureatul va începe cu probele scrise în 22 iunie şi va continua cu probele pentru competenţe. Vom comunica ulterior calendarul.

 

Pentru cei care susţin examene de certificare pentru învăţământul profesional, se vor organiza examene pe bază de proiect. Proba practică va fi echivalată.

 

În privinţa titularizărilor, examenelor de grad, vom comunica ulterior modul de susţinere şi calendarele.

 

Vreau să clarific următoarele aspecte: vă asigur că se vor lua toate măsurile de siguranţă în aşa fel încât să evităm riscul îmbolnăvirii. Voi elabora un ordin comun cu ministrul Sănătăţii privind toate măsurile de siguranţă pentru reluarea activităţii.

 

În sala de clasă vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanţare. MAXIMUM 10 ELEVI ÎN SALA DE CLASĂ!

 

Inspectoratele şcolare vor pune la dispoziţie un tel-verde pentru nelămuririle elevilor, părinţilor, profesorilor.

 

Toate măsurile luate de minister respectă recomandările medicilor specialişti. Obiectivele noastre sunt. încheierea cu bine a situaţiilor şcolare. iar examene să se desfăşoare în siguranţă şi în conformitate cu legea.

 

Dragi elevi, profesori şi părinţi, ştiu că este o perioadă dificilă pentru toţi, vă apreciez eforturile, mă bucur că suntem sănătoşi şi vă mulţumesc că aţi continuat învăţarea de acasă. Educaţia continuă în orice formă, vă mulţumesc!”.

 

Declaraţia vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că şcolile, grădiniţele şi universităţile nu se vor mai deschide, în forma fizică, până în septembrie.  Singurii care pot reveni la şcoală sunt elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a, care vor susţine examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat conform calendarelor iniţiale.

 

”Examenele naţionale se vor organiza aşa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanţare. Vor sta la distanţă mare unii de alţii, vor intra pe un coridor, vor ieşi pe alt coridor. Se vor face dezinfecţii regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în şcoală, şi multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanţii Ministerului Educaţiei”, a spus preşedintele.

 

Conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei la începutul anului şcolar, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie.

 

Evaluare Naţională se va desfăşura în perioada 15 – 18 iunie 2020. În intervalul 2 – 5 iunie va avea loc înscrierea absolvenţilor clasei a VIII-a la Evaluare. Examenul de Limbă şi literatură română ar urma să fie susţinut pe 15 iunie, la Matematică pe 17 iunie, iar la Limba şi literatura maternă pe 18 iunie.   

 

Examenele scrise ale bacalaureatului se vor desfăşura în intervalul  22-24 iunie. Evaluarea competenţelor se va face în intervalul 9-19 iunie.

 

 

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro