Ministerul de Interne suspendă (prin ordin militar) activitatea tuturor restaurantelor, sălilor de jocuri de noroc, centrelor de tratament balnear, dar şi a evenimentelor religioase. Se suspendă toate zborurile comerciale spre şi dinspre Spania timp de 14 zile, începând de mâine. Se prelungeşte cu 14 zile interdicţia pentru legăturile aeriene cu Italia. Poliţia locală trece în subordinea Poliţiei Naţionale.
MAI a organizat astăzi o şedinţă de lucru, în urma instituirii stării de urgenţă pe teritoriul ţării. La declaraţia de presă transmisă la final au participat ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela şi secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat. Vela a anunţat că „se suspendă activitatea de servire şi consum a produselor alimentare şi băuturilor, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice”.
Totodată. ministrul de Interne a mai precizat că se „suspendă toate activităţile culturale, religioase, sportive, ştiinţifice, de divertisment, jocuri de noroc, tratament, îngrijire personală realizate în spaţii închise”.
Oficialii au mai precizat că se suspendă toate zborurile către Spania, ca urmare a evenimentului de astăzi, când un cetăţean român a venit cu avionul din Spania deşi era infectat. Totodată, se prelungeşte perioada în care sunt suspendate zborurile spre Italia, până pe 23 martie.
Principalele declaraţii:
Ministrul de Interne Marcel Vela:
„Imediat după ce preşedintele Iohannis a semnat decretul pentru starea de urgenţă am convocat şedinţa colegiului de conducere al MAI.
La şedinţă au participat domnii Bogdan Despescu şi Raed Arafat care de ieri fac parte din grupul de decizie la nivelul MAI, cel care decide şi propune acţiunile ce le vom lua pentru combaterea coronavirusului.
Am decis să propunem CNSSU evaluarea unor măsuri, astfel încât am emis ordin de comandant, ordin al ministrului Afacerilor Interne sau ordonanţă militară.
Vă aducem la cunoştinţă: se suspendă activitatea de servire şi consum a produselor alimentare şi băuturilor, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice.
Este permisă organizarea de către aceste unităţi economice de profil a activităţilor de comercializare a produselor alimentare, băuturilor, care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţii precum cele de tip drive in, room service sau livrare la client.
O altă decizie se referă la suspendarea tuturor activităţilor culturale, religioase, sportive, ştiinţifice, de divertisment, jocuri de noroc, tratament, îngrijire personală realizate în spaţii închise.
Interzice organizarea oricărui eveniment cu peste 100 de persoane în spaţii închise. Organizatorii evenimentelor din spaţii deschise cu max 100 de persoane sunt obligaţi să dispună măsuri pentru distanţa de minim 1 metru.
Totodată am decis cu privire la transportul de marfă că toţi conducătorii autovehiculelor de transport marfă peste 3,5 tone au obligaţia ca în punctul de trecere să aibă mijloace de protecţie ca dezinfectant, mănuşi, mască şi să prezinte documente cu traseul.
Conducătorii menţionaţi anterior care vin din zone roşii sau galbene nu se supun carantinei sau izolării dacă nu manifestă simptome asociate infecţiei cu coronavirus.
Cu privire la export am decis că ansamblele şi subansamblele echipamentelor medicale din România nu fac obiectul restricţiilor la export.
O altă decizie destul de importantă, mai ales după evenimentul de pe Henri Coandă: se suspendă toate zborurile efecutate spre Spania şi din Spania către România, pentru toate aeroporturile pentru 14 zile. Măsura intră în vigoare din 18 martie, ora 18.
Totodată, cu privire la cele din Italia am prelungit măsura suspendării pentru încă 14 zile din 23 martie. Amintesc că ele erau deja suspendate.
Aceste măsuri trebuie să precizăm că nu se aplică zborurilor cu aeronave de stat, transport marfă, corespondenţă, umanitare, servicii medicale, aterizări tehnice necomerciale sau de urgenţă.
Astăzi am emis un ordin al ministrului Afacerilor Interne prin care am stabilit că pe durata stării de urgenţă Poliţia Româna va conduce operaţional prin IPJ şi Direcţia Generala Bucureşti Poliţia Locală care funcţionează pe raza de competenţă. În această perioadă avem nevoie de încredere şi solidaritate.
Secretarul de stat Bogdan Despescu:
În aplicarea măsurilor stabilite la nivelul MAI s-au adoptat următoarele decizii.
Astfel, structurile de poliţie locală sunt coordonate de IPJ-uri, efectivele sprijină poliţia naţională. La nivel naţional sunt echipe mixte de cercetare şi documentare şi sunt accentuate verificările privind condiţiile de izolare, corectitudinea informaţiilor prezentate de cetăţeni şi alte măsuri. Parchetul şi Poliţia au organizat în comun programul pentru a fi în măsură să asigurăm un răspuns operativ şi ferm.
Se pot aplica pedepse până la maximul special şi chiar adăuga un spor de pana la 2 ani închisoare. A fost întărită prezenta în stradă a structurilor. Dispozitivul de poliţişti de frontieră e suplimentat, sunt înăsprite măsurile. Continuăm activităţile specifice pentru prevenirea migraţiei ilegale şi a altor acte ilicite.
Serviciile de evidenţă sunt subordonate IPJ, respectiv Direcţiei Generale Bucureşti pentru creşterea capacităţii de verificare. Au fost suspendate exerciţiile, simulările şi aplicaţiile.
Toate aceste decizii sunt aplicate de structurile MAI alături de instituţiile partenere. Începând de ieri la nivel naţional au acţionat peste 28.000 de poliţişti, pompieri, jandarmi, personal din aviaţie, servicii publice comunicare.
De asemenea, am demarat acţiuni pentru identificarea celor care au activităţi ilicite în legătură cu vânzarea produselor de protecţie privind coronavirusul. Fac apel la cetăţeni să înţeleagă că măsurile sunt luate pentru binele lor.
Raed Arafat:
Vă informez că am emis mai multe ordine care privesc următoarele aspecte:
Primul ordin prevede măsuri de redistribuire a medicilor rezidenţi, studenţi şi elevi în sprijinul personalului medical din spitale şi servicii de urgenţă. De mâine rezidenţii de la medicină de urgenţă, boli infecţioase se vor prezenta la centrele de îndrumare pentru includerea în secţiile şi gărzile în specialitatea lor.
Vor practica exact domeniul pentru care se specializează. Cei în medicină internă şi de familie întrerup stagiile şi se vor prezenta la DSP pentru repartizare la ambulanţă, primiri urgenţă şi secţii de spital.
Rezidenţii din alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidenţiat pentru repartizare. Rezidenţii din alte specialităţi vor fi luaţi în evidenţă pentru a fi repartizaţi. În localităţile cu mai multe spitale se ţine cont de nevoile fiecărei unităţi.
Programul de pregătire pentru medicină de urgenţă va fi suspendat. La nivelul fiecărui centru universitar vor fi recrutaţi studenţi începând cu anul 4 pentru voluntariat în camerele de gardă.
Recrutări similare se vor face în fiecare judeţ cu postiliceale începând cu elevi din anul II.
Comitetele judeţene se vor asigura de cazare şi hrană pentru studenţi.
Institutul Naţional de Sănătate Publică e responsabil pentru raportarea integrată privind noul tip de coronavirus. Analize, investigaţii, număr de teste, vor fi centralizate de INSP şi raportate MS şi MAI.
Totodată, de menţionat că s-au instalat 162 de corturi pentru triaj medical. Astfel de corturi mai sunt şi în faţa unor spitale pentru gestionarea fluxurilor.
În acelaşi timp, MAPN prin un ordin emis astăzi împreună cu Ana Aslan vor întreprinde măsurile pentru instalarea spitalului ROL2 al Armatei Române pentru a pregăti o unitate sanitară pentru tratarea celor cu forme uşoare sau intermediare.
A fost activat centrul de conducere şi coordonare a intervenţiei, într-o locaţie în afara Bucureştiului. Va coordona toate centrele judeţele activate deja. Acest centru va fi la dispoziţia MAI pentru toate operaţiunile de coordonare.
Din datele existente în ţară au fost confirmate 217 cazuri de infectare, 3373 în carantină şi 18.965 in izolare la domiciliu, date în dinamică.
În următoarea perioadă se vor emite şi alte ordine pentru organizarea şi pregătirea judeţelor pentru a face faţă. Singura rugăminte e ca populaţia să asculte recomandările, să evite prezentarea la urgenţe pentru viroză sau tuse şi să ia legătura cu medicii de familie.”
Amintim că luni preşedintele Iohannis a semnat decretul de instituire a stării de urgenţă, pe tot teritoriul României, pentru 30 de zile. Acesta declara: „Ne aflăm într-o situaţie cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă. Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri şi înţelegem cu toţii că severitatea lor este pe măsura gravităţii perioadei pe care o traversăm”. Decretul a apărut în Monitorul Oficial.