Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat a declarat, duminică seară, că nu există tratament sau vaccin pentru noul coronavirus. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat a declarat, duminică seară,  că nu există tratament sau vaccin pentru noul coronavirus.  Acesta a spus că persoanele care prezintă simptome să nu ia antibiotice sau să se trateze singuri, iar dacă situaţia va fi una gravă, să apeleze la Terapie Intensivă.

”Coronavirsul nu are tratament. Şi nici nu există vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situaţia, se apelează la Terapie Intensivă. Se recomandă ca cei care au simpotme să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Când vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum răspândirea lui. Nu ştim dacă nu se va schimba ca şi comportament şi ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutaţii. Manifestarea sau impactul poate fi mai serios”, a spus Arafat, la Antena 3.

Totodată, şeful DSU a  precizat că noul coronavirus poate reapărea, odată ce pacientul scapă de el. Şi, de altfel, Arafat a precizat că,  deşi se cunoaşte că noul coronavirus se transmite pe calea aerului, se fac cercetări pentru a se verifica dacă se transmite prin salivă sau altă modalitate.

„Nu este sigur 100% că dacă v-aţi format imunitatea împotriva lui, să nu-l mai luaţi încă o dată. Fiind un virus nou, sunt multe studii în realizare. Noi ştim că se transmite pe calea aerului, dar sunt studii care verficiă dacă nu se transmite prin salivă sau altceva”, a explicat Arafat.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a explicat că tratamentul simptomatic este esenţial, odată ce o persoană se infectează cu coronavirus.

„Tratamentul simptomatic poate avea importanţă foarte mare. Scaderea ferbrei, combaterea sindreomeleor conexe sunt foaarte importante. Este un virus nou. Nu există studii că există imunitate încrucişată cu acest virus. Putem lua măsuri să ne protejăm: să respectăm reguli de igienă persoanlă, să ne spălăm corect pe mâini, să limităm călătoriile, să evităm locurile aglomerate inutil”, a explicat secretarul de stat, la Antena 3.

Numărul de infecţii cu coronavirus în Italia a depăşit 100, după ce duminică au fost confirmate 44 de cazuri noi, scria CNN. Majoritatea cazurilor este concentrată în regiunile nordice din Lombardia (89 de cazuri). Trei oameni şi-au pierdut viaţa din cauza acestui virus.

În Lombardia sunt peste 176.000 de români.

La această oră, 11 localităţi italiene sunt în carantină.