Peste 300 de deţinuţi beneficiază de permisiunea de ieşire din penitenciar în perioada Sărbătorilor Pascale, potrivit purtătorului de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Carmen Uţoiu.
Aceasta a precizat că respectivele permisiuni pentru un număr de 327 de deţinuţi din întreg sistemul penitenciar sunt fie de ieşire din închisoare pentru 24 de ore, fie pentru trei zile, fie pentru cinci zile.
Conform ANP, vineri sunt 27.183 de persoane private de libertate.
Carmen Uţoiu a menţionat că, pe parcursul întregului an, deţinuţii beneficiază de permisiunea de ieşire din penitenciar pentru o anumită perioadă.
De asemenea, ea a spus că, potrivit normelor legale în vigoare, persoanelor condamnate care au o bună conduită şi au dovedit stăruinţă în muncă sau în cadrul activităţilor educative, moral-religioase, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, al instruirii şcolare şi al formării profesionale, li se pot acorda următoarele recompense: ridicarea unei sancţiuni disciplinare aplicate anterior, suplimentarea numărului convorbirilor on-line, a drepturilor la pachete şi/sau vizite, a dreptului la vizita intimă, permisiunea de ieşire din penitenciar pentru o zi, dar nu mai mult de 15 zile pe an, cea de ieşire din penitenciar pe o durată de cel mult 5 zile, dar nu mai mult de 25 de zile pe an, permisiunea de ieşire din penitenciar pe o durată de cel mult zece zile, dar nu mai mult de 30 de zile pe an.
Carmen Uţoiu a declarat că masa festivă de Paşte va conţine alimente şi mâncăruri tradiţionale precum: ouă roşii, drob, cozonac, friptură de porc, ciorbă ardelenească, etc.
"Referitor la meniul ocazionat de Sărbătoarea Pascală, precizăm că hrănirea tuturor persoanelor private de libertate se realizează conform OMJ nr. 2713/C/15.11.2001 care prevede mai multe norme de hrană, specifice diferitelor categorii de deţinuţi. Persoanele custodiate sunt alocate la norme de hrană în mod diferenţiat, în principal, în funcţie de activităţile pe care le desfăşoară, de convingeri religioase sau de regimuri alimentare recomandate pe considerente medicale. Normele de hrană diferă între ele prin valoarea calorică şi reţetar, iar meniul este decadal. Astfel, hrana zilnică a deţinuţilor are o valoare de 2.855 calorii şi poate conţine preparate din carne, alimente de bază — cartofi, fasole, orez, legume, brânză, margarină, marmeladă, biscuiţi etc. Cu ocazia zilelor festive, deţinuţii primesc ca supliment şi drepturile de hrană prevăzute la Norma 12 C1 care adaugă un aport de 925 de calorii", a menţionat Carmen Uţoiu.
Ea a mai precizat că sunt considerate zile festive: 1 ianuarie, Paştele, Sfinţii Petru şi Pavel, 1 decembrie, Crăciunul, 31 decembrie şi că meniurile diferă în funcţie de restricţii medicale.
Potrivit site-ului ANP, în perioadă a Sărbătorilor Pascale, în cadrul proiectului de activitate "Învierea lui Iisus Hristos, nădejdea Învierii noastre", persoanele aflate în custodia sistemului penitenciar sunt implicate în diverse activităţi, printre care se numără: expoziţii cu lucrări realizate de deţinuţi, activităţi moral-religioase specifice acestei perioade (spovedanii, slujbe religioase etc.), pelerinaje la obiective de cult.
În ceea ce priveşte Penitenciarul Bucureşti-Jilava, cu ocazia Sărbătorilor Pascale sunt organizate slujbe liturgice, întâlniri duhovniceşti, cu participarea reprezentanţilor bisericilor comunităţii locale, iar în noaptea de Înviere 20 de persoane condamnate vor participa la slujba de Paşte la Biserica Parohiei Jilava, au informat AGERPRES oficiali din conducerea Penitenciarului Jilava.
Conform acestora, meniul de Paşte constă în ceai, biscuiţi, margarină, brânză, ou roşu — dimineaţa, ciorbă de porc/văcuţă în cazul musulmanilor, sărmăluţe în foi de varză cu carne de porc/de vacă, măr, cozonac cu nucă, rahat şi stafide la prânz, mămăligă, brânză, smântână — seara.
"Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, penitenciarul acordă persoanelor private de libertate 'Supliment masă festivă Norma 12 C1', care constă în: cozonac cu nucă rahat şi cacao, ouă roşii, carne de porc în plus faţă de norma la care sunt alocate şi mere", precizează sursa citată.