Peste 500 de persoane suspectate că au comis peste 1.400 de infracţiuni de criminalitate informatică au fost trimise în judecată, în primele 11 luni ale anului trecut, în urma acţiunilor organizate de poliţişti şi procurori.

 

Potrivit Poliţiei Române, în primele 11 luni ale anului 2019, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au desfăşurat 265 de acţiuni pentru destructurarea unor grupări specializate în criminalitate informatică.

 

În urma activităţilor derulate împreună cu procurorii DIICOT, au fost emise 196 de rechizitorii şi au fost încheiate 127 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei prin care au fost trimise în judecată 514 persoane fizice şi două persoane juridice, bănuite de săvârşirea a 1.465 de infracţiuni.

 

Din totalul persoanelor inculpate, 105 au fost reţinute sau arestate.

 

În primele 11 luni ale anului, au fost destructurate 29 de grupări specializate în criminalitate informatică formate din 162 de persoane care au fost trimise în judecată.

 

Anul trecut, Poliţia Română a pus bazele unui nou soft, realizat pentru a contracara cel mai răspândit virus informatic din lume, investigaţiile derulându-se sub coordonarea DIICOT şi cu sprijinul Europol sau al altor instituţii de aplicare a legii, precum FBI. Pentru a veni în sprijinul victimelor, Poliţia Română a lucrat îndeaproape cu Bitdefender România. În acest mod a apărut noul soft, care poate fi descărcat gratuit de pe site-ul No More Ransom şi de pe pagina Bitdefender Labs.

 

GandCrab este virusul informatic care se distribuie prin diverse metode (email-uri de tip spam şi campanii de malware) şi care, odată accesat, criptează toate fişierele. Ulterior, pe ecranul calculatorului, apare o cerere de răscumpărare (ransomware note) formulată pentru ca victimele să poată reintra în posesia informaţiilor/datelor/fişierelor pierdute. Versiunea ransomware GandCrab a fost extrem de activă şi a operat folosind un model de multiplicare ce a permis înregistrarea unui număr mare de victime. Astfel, dezvoltatorii îl ofereau ca serviciu plătit celor interesaţi să îl răspândească, cerând, în schimb, un anumit procent din încasări.

 

Plăţile cerute drept răscumpărare începeau de la 600 de dolari pentru un calculator personal şi ajungeau până la 700.000 de dolari pentru companii, în funcţie de cât de importante erau datele criptate.

 

Sub acelaşi parteneriat, au fost făcute publice, în trecut, şi alte softuri de decriptare, dar dezvoltatorii GandCrab îşi diversifică permanent metodele şi dezvoltă, constant, noi versiuni ale GandCrab.

 

GandCrab a făcut peste 1 milion de victime în întreaga lume, iar instrumentele de decriptare pentru versiunile anterioare au fost descărcate de aproape 400.000 de utilizatori.

 

Într-un alt caz, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din cadrul IGPR şi din Craiova, sub coordonarea DIICOT - Structura Centrală, au făcut, în 25 iulie, 14 percheziţii domiciliare, în Craiova, în localitatea Salcia (judeţul Dolj) şi în Bucureşti.

 

"A fost vizată o grupare infracţională organizată, formată din cetăţeni români şi mexicani, care ar fi acţionat, din anul 2012, pe teritoriile României, Mexicului, S.U.A. şi al altor state. În fapt, membrii grupării ar fi comis fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranţi pe ruta România - Mexic - S.U.A. şi infracţiuni de şantaj şi spălare a banilor. Gruparea ar fi fost coordonată din Mexic, de către un bărbat care ar deţine acolo, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăţi comerciale, unele specializate în achiziţionarea şi montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat şi asigurarea mentenanţei acestora", arată Poliţia Română.

 

Membrii grupării ar fi instalat sisteme de tip "skimming” pe aceste bancomate, în special în localităţi de pe litoralul mexican, frecventate de turişti străini. Scopul era copierea datelor informatice conţinute de cardurile introduse în acestea şi ulterior, utilizarea lor în mod fraudulos, pentru a retrage bani.

 

Alţi membri ai grupării s-ar fi deplasat în state precum S.U.A., India, Paraguay, Indonezia etc., de unde ar fi extras bani conţinuţi în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate. Banii erau introduşi în circuitul financiar legal prin achiziţionarea de terenuri, autoturisme de lux, construirea de clădiri sau ca şi capital al unor societăţi comerciale de tip "paravan”, atât în Mexic, cât şi în România.

 

La gruparea organizată au aderat şi alte persoane, de cetăţenie română, care aveau ca rol protejarea, prin violenţă şi şantaj, a demersurilor infracţionale, de acţiunile altor grupări de criminalitate organizată. Astfel, în cazul nesupunerii membrilor grupării, aceştia erau pedepsiţi cu acte de violenţă.

 

Pentru controlarea persoanelor recrutate (electronişti, persoane care retrăgeau bani folosind cardurile bancare clonate sau membri ce aveau rolul exercitării actelor de violenţă), membrii grupării ar fi interacţionat cu alte grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova şi Bucureşti.

 

În 25 iulie, cinci persoane implicate în cauză au fost duse la sediul DIICOT - Structura Centrală, pentru continuarea cercetărilor pentru constituire a unui grup infracţional organizat (faptă prevăzută de art. 367 din Cod Penal), tentativă la omor calificat şi şantaj.

 

În cauză, s-a cooperat cu autorităţile americane din cadrul FBI, prin intermediul Biroului Ofiţerilor de Legătură al acestei instituţii în România.

 

 

 

 

Sursa: www.news.ro