România este obligată de CEDO să îi achite despăgubiri morale unei femei care a omorât un bărbat.

Luminiţa Zamfira Solcan a dat în judecată Statul Român în cursul anului 2014, cu ajutorul unui avocat, scrie bzi.ro. Motivul este acela că autorităţile ar fi încălcat Drepturile Omului. Deţinuta s-a plâns că se află de mai mulţi ani în Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă „Pădureni – Grajduri” şi că i s-a interzis să meargă la înmormântarea mamei, care a decedat în timp ce reclamanta era deja internată.

„Instanţa admite în parte acţiunea formulată de reclamantă. Obligă statul pârât să îi achite reclamantei, în termen de trei luni, suma de 6.000 de euro, drept despăgubiri. Respinge celelalte pretenţii formulate de reclamantă”, au menţionat judecătorii din cadrul CEDO.

Luminiţa a ucis un lider religios

Luminiţa Solcan l-a ucis pe părintele Roger, pe data de 16 august 2005, liderul spiritual al comunităţii din Taizé, Franţa. Preotul a murit pe loc, din cauza leziunii suferite, ieşeanca fiind imobilizată de martori până la venirea poliţiei.

În 2011, românca a fost trimisă să-şi ispăşească pedeapsa în România, iar după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea formulată de mama femeii, de a o transfera din Spitalul de Psihiatrie din Dijon, în unitatea medicală similară din Iaşi.

„Pe data de 11 aprilie 2013, mama reclamantei a decedat. Pe 12 aprilie 2013, reclamanta a cerut instanţelor din Iaşi să i se permită să participe la înmormântarea mamei sale. Pe data de 23 mai 2013, Judecătoria Iaşi a analizat cererea femeii şi a respins-o, judecătorii motivând decizia prin faptul că persoanele care suferă de afecţiuni psihice trebuie protejate, la fel cum trebuie protejaţi şi ceilalţi, din jurul lor”, au constatat magistraţii europeni.

Luminiţa nu a fost lăsată la înmormântare întrucât prezintă un pericol public.

„Având în vedere prevederile legale în vigoare, instanţa consideră că siguranţa este mai presus de toate, pacienta Solcan Luminiţa Zamfira fiind diagnosticată cu o afecţiune psihică ce ar putea prezenta un pericol asupra vieţilor altora, dar şi un pericol pentru liniştea mentală şi sufletească a acestora”, au motivat hotărârea judecătorii ieşeni.

Luminiţa  Solcan s-a adresat CEDO, considerând că a fost încălcat articolul 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului, respectiv că i-a fost încălcat dreptul la viaţă privată şi de familie. Aceasta ceruse iniţial despăgubiri în valoare totală de 10.000 de euro.