Facultăţile de medicină sunt asaltate în aceste zile de candidaţi. Tinerii se orientează spre o meserie bine plătită în România, care reprezintă însă şi o cale sigură pentru a pleca din ţară.
Numai la Universitatea Carol Davila din Capitală sunt peste o mie de candidaţi pentru cele 650 de locuri de la buget, iar înscrierile nu s-au încheiat.
Şi deşi facultăţile pregătesc mulţi doctori, spitalele tot nu au personal. Ultimele cifre arată că ar mai fi nevoie de aproximativ 11.000 de cadre medicale.
La ghişeele Universităţii Carol Davila din Bucureşti erau cozi şi în a patra zi de înscrieri. Cu speranţe mari, candidaţii susţinuţi de părinţi visează că vor reuşi să schimbe sistemul de sănătate.
Părinţi: ″Poporul român are nevoie de medici, suferă şi trebuie să-i oferim medici.”
Reporter: “Ce-i lipseşte sistemului de sănătate din România?”
PărinţI: ”În primul rând medici, organizare″.
Părinte: “Este în tatonare, urmăreşte seriale de profil şi îşi schimbă opţiunea de la o zi la alta. Nu ştiu sigur dacă rămâne în România pentru că optăm şi pentru medicină în engleză″.
În schimb, Iulia şi-ar dori să profeseze medicina chiar la ea în Bistriţa, acolo unde este un spital nou. Tânăra este deja admisă la medicină datorită rezultatelor obţinute la olimpiada de biologie.
Iulia: ″Nu suntem organizaţi. Partea de birocraţie e foarte vastă şi medicii nu pot să lucreze atât de bine pe ce fac ei. Au multe hârtii de completat şi asta trage în jos sistemul″.
Universitatea Carol Davila a scos la concurs 850 de locuri la medicină, dintre care 650 sunt fără taxe. Cu stomatologia şi farmacia sunt disponibile în total 1460.
Dr. Radu Costea, prodecanul Facultăţii de Medicină: ”Îi pregătim pentru a fi medici de medicină generală, aşa termină licenţa, mai departe e opţiunea lor la rezidenţiat ce anume specialităţi îi atrag. Sperăm să reuşim să selectăm cei mai buni absolvenţi de liceu care vor fi cei mai buni studenti″.
Indiferent câţi doctori pregătesc facultăţile din România, în spitale nevoia de personal medical e acută. Lipsesc 11.000 de medici.
Conform INS, anul trecut, în România au lucrat peste 60.000 de doctori, cu 2.000 mai mult decât în 2017. Chiar şi aşa avem în continuare un mare deficit, mai ales în secţiile de anestezie şi terapie intensivă, pediatrie sau unităţile de primiri urgente.
Admiterea la Universitatea Carol Davila va fi pe 24 iulie.
Sursa:www.stirileprotv.ro