Mega-lovitură pentru toţi fumătorii. Potrivit unui proiect de lege intrat în dezbaterea Senatului, nu vor mai avea voie să fumeze în acest loc.

 

Conform propunerii, va fi interzis fumatul  în autoturismele unde se află copii minori şi femei însărcinate. Documentul include şi alte interdicţii pentru fumători.

 

Fumătorii vor trebui să uite pe pachetul de ţigări din buzuznar dacă în maşina la bordul căreia călătoresc, indiferent de statut – şofer sau pasager – se află minori (cu vârsta până în 18 ani) sau o femeie însărcinată, precizează proiectul de act normativ ce reglementează produsele din tutun.

Textul propune, de asemenea, introducerea în legislaţie a termenului „produs similar” produselor din tutun, cu referire la „produse sau sisteme asemănătoare ca mod de utilizare şi scop cu produsele din tutun pentru fumat, dar care nu conţin tutun, precum dispozitive de tipul ţigaretelor electronice care nu conţin nicotină, narghileaua fără tutun, dispozitive destinate consumului produselor din tutun”, conform textului proiectului.

 

Ceea ce înseamnă că, în spaţiul public, s-ar putea interzice inclusiv folosirea ţigaretelor electronice şi a dispozitivelor de încălzire a tutunului.

 

Totodată, proiectul de lege prevede şi modificarea legilor care reglementează publicitatea produselor din tutun. Astfel, comercianţilor le va fi interzis să expună orice tip de reclamă sau de produse din tutun în spaţiul comercial. Această prevedere nu se va aplica acelor comercianţi care vând exclusiv produse din tutun sau similare tutunului, deşi şi ei vor avea anumite restricţii. Spre exemplu, reclamele nu vor trebui să se vadă din afara magazinului şi nu vor putea fi expuse în vitrinele exterioare.