Cu trei zile înaintea summit-ului Uniunii Europene, Sibiul freamătă. Până şi străzile primesc un tratament special, rar în România.

 

Asfaltul este spălat riguros, chiar dacă afară plouă. 50.000 de elevi mai rămân în vacanţă o săptămână, iar într-unul dintre licee va fi amenajat un spital de campanie.

 

În Sibiu, străzile sunt spălate de zor şi periate insistent, în ciuda ploii. Cele 3 pieţe centrale, Piaţa Mare, Piaţa Mică şi Piaţa Huet, vor fi zonele de maxim interes. În fata primăriei, va fi întins covorul roşu pentru şefii de stat, care vor fi primiţi de preşedintele Klaus Iohannis. Întâlnirile şi discuţiile oficiale se vor desfăşura tot la primărie, la fel şi dineul oficial. Celebra poză de grup se va face în Piaţa Mare.

 

Pentru că mai multe şcoli şi licee vor fi folosite pentru summit, 50.000 de copii care învaţă în Sibiu au mai primit o săptămână de vacanţă.

 

Într-unul dintre licee va fi amenajat un spital de campanie iar în altul vor avea loc o parte dintre lucrări.

 

În oraş sunt şi mulţi turişti străini:

 

“Noi suntem din Olanda. E foarte drăguţ aici, un oraş frumos. Suntem impresionaţi de cum arată mai ales acum, în preajma summitului, deşi suntem puţin trişti pentru că nu putem face mai multe fotografii.”

 

Duminică noaptea a fost amenajat un culoar special de circulaţie intre aeroport şi zona centrală. Din cele patru benzi de circulaţie, două vor fi delimitate. În ziua summitului, între orele 6:00 şi 20:00, ele vor fi folosite doar de coloanele oficiale.

 

Cristian Troncota, profesor universitar studii de securitate: “Nu uităm că aici vor fi prezenţi şefi de stat din Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, acolo unde în ultimele decenii, structurile specializate s-au confruntat cu evenimente foarte grave de securitate. Se face o cooperare între structurile noaste şi structiurile partenerilor noştri. Normal că ei au mult mai multă experienţă”

 

Multe străzi din zona centrală vor fi închise circulaţiei pentru 22 de ore, din seara zilei de 8 mai.

 

Iar în ziua summitului, între orele 6:00-22:00, accesul va fi restricţionat în câteva zone din centrul oraşului.

 

Cei care locuiesc în apropiere, au acces în baza actului de identitate şi vor primi o legitimaţie specială. La fel şi turiştii, cazaţi în aceste locuri.

 

Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu: “Summit-ul nu este un eveniment care se desfăşoară numai în spatele unor ziduri. Oraşul deschis, normal trebuie să aibă asupra lor un act de identiate, mai ales că intră într-o zonă de securitate dar drumurile sunt deschise, pot să vină că şi pietoni, maşinile nu au acces şi nu sunt parcări.”

 

În ziua summitului, sunt anunţate şi trei proteste în zona centrală, toate autorizate.

 

 

Sursa:www.stirileprotv.ro