Fiscul a recuperat în prima parte a acestui an 2,58 miliarde lei din arieratele existente la finele anului trecut, în scădere cu 26% raportat la perioada similară a anului anterior, suma fiind cea mai redusă începând din 2010, cel mai recent an pentru care Profit.ro a identificat date comparabile. Rezultatele mai slabe ale ANAF pe acest segment survin în contextul în care autorităţile au anunţat de mai mult timp că intenţionează să promoveze o amnistie fiscală, redenumită ulterior "restructurare financiară". Istoric, ANAF avea în prima jumătate de an cea mai intensă activitate de recuperare a arieratelor mai vechi, circa 80% din suma pentru tot anul, astfel că perspectiva pentru tot 2018 nu este tocmai bună.

 

De ce este important: Statul trebuie să fie interesat să aducă la buget toţi banii datoraţi. Arieratele înregistrate la ANAF, unele istorice şi greu, chiar imposibil de recuperat, înseamnă venituri nerealizate la bugetul statului şi, în consecinţă, bani mai puţini pentru investiţii şi serviciile pe care statul trebuie să le asigure populaţiei, cum ar fi sănătate, învăţământ, sănătate publică, sau, în situaţia actuală, pentru a susţine majorările de salarii din sectorul bugetar.

 

Arieratele mai vechi sunt cele rămase de la finele anului anterior. Pe lângă acestea, în cursul unei perioade, de exemplu an, Fiscul înregistrează arierate pe care le recuperează, însă, rapid, înainte de încheierea perioadei respective.

 

O sumă apropiată, dar mai ridicată totuşi decât cea obţinută în primele şase luni din acest an, a fost înregistrată cel mai recent în anul 2015.

 

De altfel, în prima parte a acestu an, la o primă impresie, Fiscul pare că a fost mai puţin activ în ce priveşte derularea de acţiuni de executare silită a unor active cu valoare ridicată.

 

Prima jumătate a anului a fost, în mod constant începând din 2010, cea mai prolifică perioadă a anului pentru ANAF în ce priveşte recuperarea de arierate vechi.

 

Astfel, în ultimii ani, Fiscul a recuperat de obicei în primul semestru cam 80% din suma pe care o raporta pentru întreg anul, potrivit calculelor Profit.ro.

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro