Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că Guvernul a aprobat o serie de modificări legislative pentru simplificarea procedurilor şi reducerea termenelor pentru obţinerea paşaportului. Astfel, termenul de eliberare a paşapoartelor simple electronice se reduce la 15 zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse în ţară, şi la 45-60 de zile lucrătoare, în cazul celor depuse în alte state.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de MAI, proiectul de Hotărâre a Guvernului aprobat miercuri asigură punerea în aplicare a modificărilor aduse în acest an Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. De asemenea, clarifică printr-o reglementare neechivocă unele aspecte întâlnite de-a lungul timpului în activitatea practică.
Astfel, termenul de eliberare a paşapoartelor simple electronice în cazul cererilor depuse în ţară se reduce de la 30 la 15 zile lucrătoare (de la data depunerii cererilor).
Conform sursei citate, în ceea ce priveşte cererile depuse în străinătate, termenul actual de 90 de zile se reduce în funcţie de ţara unde se află solicitantul: 45 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în statele membre ale Uniunii Europene, respectiv 60 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse în statele terţe în raport cu UE.
De asemenea, printre modificările aprobate se află simplificarea condiţiilor care trebuie îndeplinite pentru eliberarea paşapoartelor simple temporare în cazul minorilor care urmează să se deplaseze în străinătate pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea le este pusă în pericol, prin stabilirea necesităţii unei traduceri "autorizate", şi nu "legalizate", aşa cum este reglementat în prezent, a documentelor emise de instituţia străină care urmează să efectueze tratamentul medical.
Potrivit MAI, se stabileşte că procura specială şi declaraţia privind acordul de eliberare a paşaportului minorului se restituie solicitantului, după scanare, atunci când aceste înscrisuri cuprind împuternicirea, respectiv acordul pentru îndeplinirea altor operaţiuni sau acte, altele decât cele privind eliberarea paşaportului.
Totodată, se elimină necesitatea prezentării strict a originalului certificatului de naştere al minorului sub 14 ani la ridicarea paşaportului simplu electronic/temporar, fiind acceptată şi copia acestuia.
O altă modificare vizează eliminarea sintagmei "în original" în cazul hotărârilor judecătoreşti care trebuie prezentate de către solicitanţii paşapoartelor, având în vedere faptul că hotărârile judecătoreşti se comunică părţilor în copie de către instanţă. Noua formulare asigură claritatea textului şi a intenţiei normative ce vizează necesitatea prezentării hotărârii judecătoreşti certificate de instanţa judecătorească (prin aplicarea ştampilei, în original), mai arată MAI.
MAI aminteşte că, prin Legea nr. 133/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, care a intrat în vigoare în iulie, s-a extins termenul de valabilitate a paşaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani şi s-au reglementat situaţiile în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar.
MAI anunţă că se simplifică procedurile şi se reduc termenele pentru obţinerea paşaportului
12 octombrie 2018
(51 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Proiect: Amenzile rutiere vin mai repede
(6 octombrie 2016)
358 vizualizări
Foştii ofiţeri ISU Antonina Radu şi George Matei au fost trimişi în judecată în dosarul Colectiv
(28 octombrie 2016)
1011 vizualizări
Medic ATI, avertisment înfricoşător despre valul al treilea: „Va fi diferit. Vor fi afectaţi mai mult tinerii”
(1 martie 2021)
236 vizualizări
Dublă sărbătoare în calendarul ortodox: Înălţarea şi Sfinţii Constantin şi Elena
(21 mai 2015)
393 vizualizări
Paşapoartele vor fi eliberate gratuit de la 1 februarie 2017
(14 ianuarie 2017)
901 vizualizări
Copiii din clasele I - IV şi cei din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă
(31 octombrie 2016)
357 vizualizări
70 de milioane de lei, salarii compensatorii la Poşta Română
(3 iulie 2013 - Cristina IANCU)
210 vizualizări
Legea prevenţiei a fost adoptată tacit
(7 aprilie 2016)
51 vizualizări
Poliţia audiază 99 de persoane bănuite că au folosit documente false pentru a beneficia ilegal de indemnizaţii pentru sprijinul salariaţilor în timpul pandemiei. Din primele informaţii, sunt vizaţi şi numeroşi lăutari.
(25 februarie 2021)
75 vizualizări
Ministrul Florin Cîţu a decis că nu sunt bani la buget pentru mărirea alocaţiilor. Ce se va întâmpla cu legea care prevede dublarea acestora
(12 iunie 2020)
347 vizualizări
Perioada de depunere a cererilor de bursă se extinde până la data de 14 februarie
(1 februarie 2022)
76 vizualizări
Portalul instanţelor de judecată, blocat de hackeri
(15 ianuarie 2018)
173 vizualizări
Al 7 lea deces în România: un bărbat în vârstă de 65 ani!
(23 martie 2020)
105 vizualizări
Masa promisă de preşedintele Iohannis în toate şcolile din România a dispărut în proiectul legii Cîmpeanu
(15 septembrie 2022)
46 vizualizări
Ancheta în cazul Oneşti scoate la iveală detalii şocante: ,,Deschide, bă, uşa, să intrăm!”
(13 martie 2021)
158 vizualizări
De astăzi, cresc amenzile de circulaţie!
(1 mai 2016)
283 vizualizări
Deţinut EVADAT miercuri după-amiază in judetul Prahova !
(27 iunie 2019)
132 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole