Zeci de percheziţii au loc, miercuri, în România şi Italia într-un dosar care vizează infracţiuni informatice cu prejudiciu estimat la un milion de euro. Gruparea infracţională, din care fac parte peste 150 de persoane, era specializată în lansarea de atacuri phishing împotriva unor bănci comerciale. În urma activităţii infracţionale, au fost compromise conturile a aproximativ 200 de victime, cetăţeni ai Uniunii Europene,
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, cu sprijinul Poliţiei Italiene, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., efectuează 15 percheziţii domiliciare în Bucureşti şi în 12 judete din România, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din cetăţeni români şi italieni.
De asemenea, concomitent, în Italia, sunt efectuate 20 percheziţii la adresele membrilor grupării.
O echipă de poliţişti români participă la activităţile desfăşurate in Italia, iar o echipă de poliţişti italieni este implicată în operaţiunile realizate în România.
În total, acţionează 120 de poliţişti români, precum şi 15 echipaje de jandarmi de la Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.
În urma percheziţiilor, până în prezent, au fost ridicate mai multe computere, carduri bancare, documente de transfer bancar, dar şi peste 50 de grame de cocaină.
Vor fi puse în executare 38 de mandate de aducere emise pe numele membrilor reţelei.
”Din cercetări a reieşit că gruparea infracţională era specializată în comiterea unor infracţiuni informatice şi de spălare a banilor, respectiv lansarea de atacuri phishing împotriva unor bănci comerciale. În urma activităţii infracţionale, au fost compromise conturile a aproximativ 200 de victime, cetăţeni ai Uniunii Europene, valoarea totală a prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 1.000.000 de euro”, anunţă Poliţia Română.
În fapt, în luna aprilie a anului 2016, poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti au iniţiat Operaţiunea BRUNO, iar la scurt timp după declanşarea investigaţiilor, a fost demarat un schimb de informaţii cu autorităţile din Italia (Poliţia Poştală din Milano), prin intermediul EUROJUST.
Operaţiunea a atras suportul EUROPOL, care a facilitat o întâlnire operaţională a poliţiştilor români cu omologii lor italieni, în vederea demarării unei anchete simultane în Italia şi coordonării pe viitor a activităţilor speciale.
Având în vedere amploarea şi caracterul transfrontalier al activităţii infracţionale, au fost puse bazele unei echipe comune de anchetă (Joint Investigation Team), în scopul realizării investigaţiei concomitent în ambele state, sub coordonarea procurorilor din România şi din Italia.
Astfel, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din România şi Italia au lucrat împreună o perioadă de 2 ani, pentru a strânge probe şi a identifica toţi membrii reţelei infracţionale.
Aceasta avea o structură piramidală, întreaga activitate fiind condusă de 2 italieni şi 2 români, aflaţi în Bucureşti şi Milano. Aceştia ar fi coordonat mai multe celule, alcătuite din aproximativ 50 de membri, fiecare cu roluri bine determinate.
Totodată, în cadrul activităţii infracţionale, ar fi fost atrase şi recrutate alte aproximativ 100 de persoane (money mules), folosite în scopul pierderii urmei banilor obţinuţi ilegal şi a îngreunării tragerii la răspundere a membrilor grupării. Acestea ar fi realizat tranzacţii succesive prin conturi bancare şi servicii rapide de transfer monetar, pentru ca banii să ajungă în final în posesia liderilor grupării.
Reţeaua infracţională ar fi recrutat mai mulţi tineri, cetăţeni români, în vederea lansării unor atacuri phishing împotriva clienţilor a două bănci comerciale din Italia.
În fapt, aceştia ar fi obţinut, în mod neautorizat, datele de contact ale victimelor şi le trimiteau mesaje email, aparent din partea reprezentanţilor băncilor, prin care le solicitau datele confidenţiale, sub pretextul că le sunt necesare pentru remedierea unor probleme de securitate ale contului bancar.
Totodată, victimele ar fi fost îndrumate să acceseze un link din cuprinsul e-mailului, pentru remediere; acesta reprezenta o adresă de web, care conţinea o clonă a paginii de internet a băncii.
În urma accesării link-ului, victimele erau redirecţionate pe pagina web falsificată, în care introduceau datele de identificare ale cardului bancar precum şi datele de acces la contul de online banking. Aceste date erau colectate de membrii grupării, care ulterior controlau sumele de bani din conturi.
Ulterior, sumele de bani erau tranferate în conturile unor intermediari recrutaţi special pentru această activitate, în Italia (money mules – nivelul 1), apoi erau redirecţionate prin servicii de transfer monetar către intermediari din România (money mules – nivelul 2), care la rândul lor le predau recrutatorilor, iar aceştia, în final, liderilor grupării.
Zeci de percheziţii în România şi Italia, pentru destructurarea unei grupări specializate în fraude informatice
28 martie 2018
- citeşte totul despre:
- perchezitii,
- romania,
- dosar,
- infractiuni,
- informatica,
- italia

Din aceeaşi categorie:
Pricopie: Trebuie mai puţine materii la a XI-a şi a XII-a
(14 septembrie 2014)
65 vizualizări
Medicul Octavian Jurma: În trei luni de la debutul valului IV în România au murit de Covid 18 copii, la fel de mulţi ca în toate valurile precedente adunat.
(11 noiembrie 2021)
56 vizualizări
Salariul mediu a crescut în septembrie cu 0,9%, la 1.698 lei
(6 noiembrie 2014)
44 vizualizări
Camera Deputaţilor a adoptat Legea Bonelor
(3 decembrie 2014)
327 vizualizări
Parlamentul European: Zece zile de concediu de paternitate plătit pentru tătic
(12 martie 2015)
49 vizualizări
De 1 iunie ninge la Vârful Omu !
(1 iunie 2021)
67 vizualizări
Mihai Moldoveanu, românul care a învins statul român la CEDO, condamnat definitiv la 23 ani închisoare
(13 iulie 2014)
273 vizualizări
Tradiţii de Sf. Petru şi Pavel, ziua când cucul se opreşte din cântat
(29 iunie 2024)
199 vizualizări
Veşti proaste pentru şeful ANAF. Poliţia Română, precizări după ce a primit o listă cu 53.000 de firme cu datorii la buget: 'Nu reprezintă o sesizare penală'
(28 septembrie 2022)
34 vizualizări
ANRE a aprobat blocarea timp de trei ani a preţului la energie furnizat consumatorilor casnici
(7 februarie 2019)
41 vizualizări
Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti, Tribunalul Iaşi îşi suspendă miercuri activitatea în contextul în care pe 28 ianuarie parlamentarii vor vota eliminarea pensiilor speciale
(21 ianuarie 2020)
65 vizualizări
Ploieşti: Nouă olimpici într-o singură clasă
(5 septembrie 2014 - Dan CULICOVSCHI)
463 vizualizări
Prahova sub cod portocaliu de ploi torenţiale !
(20 iunie 2020)
189 vizualizări
Bolnavii de cancer vor putea primi urgent tratamentul de care au nevoie
(11 martie 2017)
193 vizualizări
Pensionarii români au primit vestea înainte de Paşte. Se recalculează până în Sărbătorile Pascale
(5 aprilie 2019)
78 vizualizări
Sorin Cîmpeanu pune cruce notelor la şcoală: Aş vrea să ne concentrăm pe calitate, pe competenţele care sunt utile copiilor în viaţa activă
(24 mai 2022)
32 vizualizări
Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României
(30 noiembrie 2014)
134 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Cele mai periculoase flori de apartament
Publicat la data de 14 iulie 2025
-
Cum a fost înfrântă temuta flotă a lui Goering de o
Publicat la data de 14 iulie 2025
-
Pasiune şi moarte: Lili Brik şi Maiakovski
Publicat la data de 15 iulie 2025
-
De unde vin fructele? File din istoria păcănelelor
Publicat la data de 11 iulie 2025