Meteorologii au anunţat, sâmbătă, că riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi la peste 1.800 de metri altitudine este de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, fiind ”risc mare”. Pe creste s-au format cruste subţiri de gheaţă, cu rezistenţă scăzută, iar avalanşele se pot declanşa şi la încărcări slabe sau spontan.
Potrivit meteorologilor, în Munţii Făgăraş şi Bicegi, la peste 1.800 de metri altitudine, riscul producerii de avalanşe este mare, fiind risc de gradul patru pe o scară de la unu la cinci.
”În partea superioară, primii 10-20 centrimetri de zăpadă s-au umezit uşor, dar în profunzime s-a menţinut structura mai stabilă a zăpezii. Temperaturilor diurne uşor negative ce se vor înregistra pe fondul insolaţiei de mâine vor duce la o uşoară scădere a stratului prin umezirea şi topirea zăpezii de la suprafaţă, unde pe timpul nopţii se vor forma cruste subţiri de gheaţă, cu rezistenţă scăzută. Se vor menţine condiţiile necesare curgerilor superficiale de zăpadă, iar în zonele mai abrupte cu cantităţi mai mari de zăpadă riscul declanşărilor avalanşelor (inclusiv a celor spontane) se va menţine la acelaşi nivel datorită alunecării ultimului strat mai recent de zăpadă depus peste cel vechi, întărit şi mai stabil, aflat dedesubt. În cazuri de supraîncărcări oricât de slabe (cu turişti, schiori, etc), riscurile vor fi amplificate”, anunţă meteorologii.
Potrivit acestora, la altitudini mai mici riscul producerii de avalanşe este de gradul trei – risc însemnat.
Stratul de zăpadă a scăzut cu până la 5 centimetri în toată zona montană, iar sâmbătă la ora 14.00, măsura 173 centrimetri la Bâlea-Lac, 127 centrimetri la Vârful Omu, 53 centrimetri la Sinaia, 51 centrimetri la Predeal şi 43 centrimetri la Fundata.
Avertizarea meteorologilor este valabillă de sâmbătă de la ora 20.00 până duminică la aceeaşi oră.