Cel mai mare program de înzestrare a armatei române din ultimii 30 de ani a debutat deja cu achiziţia unor sisteme de rachete Patriot, dar şi a unor transportoare blindate Piranha 5, iar alte 7 programe esenţiale sunt în plan.

Vestea bună este că mare parte din aceste arme vor fi făcute în România. Cu toate acestea, reprezentanţii industriei de armament din ţara noastră sunt îngrijoraţi pentru că nu găsesc forţă de muncă.

Transportoarele blindate Piranha 5 vor da de lucru în primul rând Uzinei Mecanice din Bucureşti. Aici, general Dynamics vrea să producă primul Piranha 5, începând cu iulie 2019.

Asta înseamnă că fabrica se va moderniza pentru a se adapta la cerinţele elveţienilor şi va fi nevoită să îşi specializeze inginerii în străinătate. Însă fabrica va avea nevoie şi de personal, aproximativ o sută de oameni, de care acum duce lipsă.

Reprezentanţii uzinei caută studenţi pe care să îi ia în practică pentru început, în speranţa că îi vor convinge să rămână să lucreze acolo. Pentru efortul lor le oferă şi o primă de 300 de lei.

Tot la noi în ţara ar urma să se fabrice şi rachetele cu rază scurtă şi foarte scurtă ale francezilor de la MBDA, la Electromecanica Ploieşti dar şi să facă mentenanţa pentru ele. Ca armamentul să fie produs la noi însă, le fel ca în Bucureşti, fabrica va avea nevoie de retehnologizare şi mai ales de personal.

Gheorghe Stoica, directorul general Romarm: “Trebuie o instruire specială, nişte maşini dedicate, nişte softuri adecvate şi nu cred că va fi o preoblemă să asigurăm mentenanţa indiferent de tipul de rachetă. Cu fabricarea e mai complicat. Acolo chiar trebuie un volum mare de investiţie. Oamenii ăştia care vin să o ofertă sunt giganţi mondiali care au băgat bani grei în sistemele astea. Mi-e greu să cred că vom avea resurse să ajungem să producem cap coadă o rachetă.”

Pe lângă acestea, în România s-ar mai putea fabrica şi componentele pentru rachetele Patriot. Toate acestea vor crea sute de locuri de muncă în industria de armament, dacă bineînţeles va avea cine să le ocupe.