Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Grigore T. Popa” din Iaşi a izbutit să devină prima instituţie de învăţământ superior cu acest profil care este inclusă în The Times Higher Education World University Rankings.

Clasamentul pentru anii 2017-18, aflat la cea de-a 13 ediţie, a fost dat publicităţii în 5 septembrie. Alături de mediciniştii şi farmaciştii din Iaşi, România mai are încă patru universităţi în topul celor mai bune instituţii de învăţământ superior din lume.

Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca este prinsă între locurile 601 şi 800, în timp ce Universitatea Bucureşti, Universitatea de Medicină, Universitatea de Vest Timişoara şi Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” Iaşi sunt pe locurile 801-1.000.

Dintre cele peste 20.000 de instituţii de învăţământ superior din lume, doar 1.000 de universităţi din 77 de ţări au fost incluse în acest clasament.

The Higher Education a ţinut cont de aproape 62 de milioane de citări din 12,4 milioane de lucrări ştiinţifice de cercetare, realizate în ultimii cinci ani, cât şi de răspunsurile a peste 20.000 de reprezentanţi ai comunităţii academice internaţionale din 140 de ţări, cu privire la reputaţia academică a universităţilor.

Ierarhia este întocmită ţinând cont de cinci criterii, cu următoarele ponderi: activitatea de predare, 30%, activitatea de cercetare 30%, impactul activităţilor de cercetare ca urmare a numărului de citări, 30%, activitatea internaţională, 7,5%, şi transferul de cunoştinţe către mediul socio-economic, 2,5%.

UMF Iaşi este pe primul loc în România şi printre cele mai bune 500 de universităţi din lume în ceea ce priveşte transferul de cunoştinţe către mediul socio-economic.

Instituţia de învăţământ superior din Iaşi are deja o importantă reputaţie internaţională, având peste 2.500 de studenţi străini din 87 de ţări. Asta înseamnă mai mult de un sfert dintre cei peste 9.700 de studenţi de la UMF Iaşi. Străinii plătesc o taxă anuală de 5.000 de euro.