Scăpaţi de emoţiile Bacalaureatului, absolvenţii de liceu se pot înscrie, de săptămâna aceasta, în învăţământul universitar. Sunt 60 de mii de locuri la buget, la toate facultăţile din ţară. În Capitală, cele mai multe sunt la Universitatea Bucureşti.

Universitatea Bucureşti
 scoate anul acesta la concurs 10.300 de locuri: puţin peste 4.300 la buget şi aproape 6.000 de locuri la taxă. Pentru ca aceşti candidaţi să obţină un loc trebuie să treacă prin mai multe probe: fie dau examen, fie scriu un eseu la care se adaugă nota de la Bacalaureat sau se face media înntre proba scrisă sau cea orală şi nota la Bacalaureat. Asta în funcţie de facultăţi. Vor fi, însă, şi candidaţi care vor fi admişi doar pe baza dosarului.

La Politehnica Bucureşti, sunt 4.900 de locuri subvenţionate de stat, iar 1.230 sunt disponibile cu taxă. La electronică şi la automatică, unde anul trecut au fost câte trei candidaţi pe loc, e aşteptată cea mai mare concurenţă şi în această vară.

O universitate tot mai căutată e cea din Cluj.

Universitatea Babeş-Bolyai scoate la concurs 4.974 de locuri la buget, 9.200 de locuri la taxă şi alte 2.650 de locuri pentru învăţământul la distanţă. Cea mai noua specializare este cea de Relaţii Internaţionale şi Studii Asiatice din cadrul Facultăţii de Studii Europene.

Are noutăţi şi Universitatea de Vest, din Timişoara.

„În total avem 76 de programe de licenţă şi vreo 90 la master. Avem şi altele noi, evident introduse în ofertă. Cum e chimie medicală, un domeniu interdisciplinar între medicină şi chimie, sau sport şi performanţă pentru cei care doresc să devină antrenori, bioinformatică”, declarat Marilen Pirtea, reactor Universitatea de Vest Timişoara.

Cine vrea facă universitatea la Iaşi scapă de birocraţie şi economiseşte şi bani.

În Iaşi sunt cinci universităţi de stat care pun în acest an la dispoziţie peste 15.200 de locuri. Ca noutate în 2017, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, candidaţii se vor putea înscrie cu un singur dosar şi o singură taxă la câte facultăţi şi specializări doresc.

Şi unitatea din Braşov vrea să-şi sporească reputaţia.

La Universitatea Transilvania din Braşov au fost scoase la concurs 6.050 de locuri, dintre care 2.782 bugetate şi 3.059 cu taxă. Anul trecut, Facultatea de Drept şi Facultatea de Sociologie şi Comunicare au fost cele mai căutate.

Universitatea Bucureşti

Locuri buget – 4.310

Universitatea Bucureşti

Locuri taxă – 5.977

Universitatea Politehnică

Facultatea de Electronică

610 locuri/buget

Facultatea de Automatică

550 locuri/buget

Universitatea Babeş-Bolyai

4.974 de locuri la buget

9.200 de locuri la taxă

2.650 de locuri pentru învăţământul la distanţă

Universităţi Iaşi

Universitatea „A. I. Cuza” -7.667 locuri

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” – 4.380 locuri

Universitatea Agronomică „Ion Ionescu de la Brad” – 1.235 locuri

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” – 2.080 locuri

Universitatea de Artă „G. Enescu” – 453 locuri

Universitatea Transilvania

6.050 de locuri în total

2.782 bugetate

3.059 cu taxă.




Sursa: digi24.ro