Salariile profesorilor, atat din preuniversitar, cat si din mediul universitar au crescut cu 15% incepand in luna ianuarie a acestui an. In acelasi timp, salariile personalului nedidactic au crescut cu 20%, a declarat secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Liviu Pop. Acesta a anuntat ca a crescut si costul standard per elev cu 20%.

Cresc salariile profesorilor cu 15%. O veste foarta buna pentru cei din mediul didactic, anuntata de catre secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Liviu Pop

"Incepand cu 1 ianuarie, in baza OUG elaborata saptamana trecuta — salariile profesorilor cresc cu 15% in medie pe totalul cheltuielilor de personal, avem alocati acesti bani, sunt cuprinsi in proiectul de buget in asa fel incat de la 1 ianuarie toti profesorii din Romania sa aiba o crestere medie de 15%, iar pentru cei din zona nedidactica in baza OUG 2 cresterea asigurata este de 20% la pachet cu tot ce inseamna functii din administratia locala", a spus Pop.

De asemenea, acesta a reamintit si faptul ca va creste costul standard per elev.

"Am asigurat prin acest cost standard o majorare a sumelor cu peste 20% pentru educatia copiilor din Romania, acest cost standard fiind pe doua categorii: cel legat de salariile profesorilor si cel legat de dotarile si utilitatile din unitatile de invatamant preuniversitar. Fata de anul scolar trecut, anul acesta avem un cost standard cu 20% mai mare. Este pentru prima data in istoria invatamantului din Romania cand pentru toti elevii care sunt scolarizati in unitatile de invatamant particulare se acorda finantare", a afirmat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, 28.000 de copii din sistemul de invatamant particular autorizat beneficiaza de finantare.

El a aratat ca prin proiectul de buget MEN are alocat 4,4% din PIB. "In comisiile parlamentare vom sustine acest buget", scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, 6 miliarde de lei au fost alocati pe exercitiul financiar 2017 — 2020 pe doua componente: constructia de gradinite si crese, dar si pentru obtinerea autorizatiei de functionare pentru cel putin 2.000 de unitati scolare.

"Vreau sa spun doar o componenta care priveste exact invatamantul preuniversitar in sensul in care sunt alocati peste 6 miliarde de lei pe exercitiul 2017 — 2020 pe doua componente foarte importante din programul nostru de guvernare. Una este legata de constructia a 2.500 de crese si gradinite. Asa cum bine stiti, MEN alaturi de Banca Mondiala a cartografiat toata reteaua scolara din Romania si, in functie de acest studiu si aceasta analiza, am inaintat Ministerului Dezvoltarii criteriile care stau la baza constructiei celor 2.500 de crese si gradinite in toate unitatile administrativ teritoriale. Tot in cei 6 miliarde de lei am asigurat finantarea pentru obtinerea autorizatiei de functionare pentru cel putin 2.000 de unitati scolare.

Astazi, reteaua scolara, la nivelul gradinitelor este alcatuita din 7.870 de cladiri. La nivelul scolilor este alcatuita din 13.239 de cladiri, la nivelul liceelor — din 6.101 cladiri. (...) Pe zona de securitate la incendiu avem in jur de 30% unitati si cladiri autorizate. 70% nu sunt autorizate, iar pe zona autorizatiilor sanitare aproape 80% dintre cladiri sunt autorizate, 20% nu sunt autorizate sanitar", a explicat Liviu Pop

SURSA: portalinvatamant.ro