Concediul de odihna este un drept al angajatului, dar si o obligatie. Astfel, concediul de odihna aferent unui an trebuie efectuat in integralitate in acel an. In cazul in care concediul de odihna nu este efectuat, atunci exista o singura optiune pentru angajat, prevazuta de Codului Muncii. De asemenea, salariatul poate primi compensatii banesti pentru zilele de concediu neefectuate, insa doar intr-o situatie specifica.

Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat salariatilor, conform Codului Muncii. In plus, acest concediu nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Potrivit Codului Muncii, concediul de odihna anual este acordat pentru minimum 20 de zile lucratoare, dar durata este proportionala cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual. Conform Codului Muncii, ca urmare a sarbatorilor legale salariatii beneficiaza de 12 zile libere anual. Totusi, in acest an, cei care lucreaza de luni pana vineri au 9 zile libere impuse de lege, din totalul celor 12 sarbatori legale prevazute de Codul Muncii, deoarece numai o parte dintre acestea sunt, calendaristic, in timpul saptamanii.

Daca un angajat nu si-a efectuat tot concediul de odihna la care avea dreptul intr-un an calendaristic, angajatorul este obligat sa-i acorde salariatului concediul pana la sfarsitul anului urmator, se mentioneaza in Codul Muncii.

Mai exact, in situatia in care neefectuarea concediului de odihna in anul in curs nu este imputabila salariatilor, acestora li se recunoaste dreptul de a efectua concediul in anul urmator

Potrivit Codului Muncii, indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale (salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent stipulate in CIM) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

In plus, indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada concediului de odihna, prevazute in contractul individual de munca, conform Codului Muncii. Suma de bani cuvenita urmeaza sa fie platita de angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu, se mentioneaza in prevederile legale.

In ceea ce priveste concediul de odihna neefectuat, ca regula, acesta se compenseaza in bani, la incetarea contractului individual de munca