Compania de stat CFR Călători a pus în circulaţie de marţi un vagon special dedicat transportului de biciclete şi de schiuri, în cadrul unui proiect pilot de reamenajare a unui vagon prototip cu 20 de locuri pentru biciclete sau schiuri, 20 de locuri pentru călători şi cu un spaţiu pentru un bar-bistro.
„Demersurile noastre răspund solicitărilor comunităţilor de biciclişti de a folosi ca mijloc de transport trenul. În funcţie de felul în care va fi primit acest proiect pilot şi de numărul solicitărilor din perioada următoare, luăm în calcul extinderea lui”, a declarat director general al CFR Călători, Iosif Szentes.
Compania a precizat că vagonul va putea fi comandat de grupuri care vor să călătorească pe diferite rute cu trenul, transportând în acelaşi timp şi echipamentul sportiv, în baza unei solicitări trimise cu cel puţin cinci zile înainte de efectuarea călătoriei.
În 2016, CFR Călători a vândut un număr de aproximativ 16.000 de bilete pentru biciclete. De exemplu, un bilet dus-întors pentru o bicicletă şi un pasager dintr-un grup de 20 persoane pe ruta Bucureşti - Braşov costă 60 lei, iar pe ruta Bucureşti - Constanţa costă 120 lei.
În prezent, parcul activ al CFR Călători dispune de 14 vagoane destinate transportului de biciclete, care pot transporta 2-8 biciclete fiecare.
În perioada 23 decembrie 2016 - 2 ianuarie 2017, CFR Călători a suplimentat trenurile care circulă pe cele mai solicitate rute din Bucureşti. În această perioadă, vor fi deschise doar trei agenţii de voiaj ale CFR Călători.
Pentru creşterea capacităţii de transport cu prilejul sărbătorilor de iarnă, trenurile care circulă pe cele mai solicitate rute din Bucureşti spre Craiova, Arad, Satu Mare, Vatra Dornei, Suceava, Iaşi, Timişoara Nord, Braşov, Sibiu, Cluj şi Constanţa vor fi suplimentate cu vagoane clasă, vagoane de dormit şi cuşete.
În zilele de 1 şi 2 ianuarie, toate agenţiile de voiaj CFR Călători vor fi închise, cu excepţia agenţiilor Iulius Mall din Iaşi, Carrefour şi Titan din Bucureşti.
Transportatorul feroviar de pasageri CFR Călători a înregistrat o pierdere de 115 milioane lei în primele zece luni ale acestui an, comparativ cu un profit de 140 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a întârzierii cu circa două luni a acordării compensaţiei pentru asigurarea pachetului social, dar estimează un profit de 1,2 milioane lei pentru întregul an.