Problemele cu care se confruntă în prezent sistemul centralizat de termoficare din Capitală pot fi rezolvate doar în 15-20 de ani şi doar dacă va fi regândit întregul sistem, care, în prezent, este gigantic, a declarat, joi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Emil Calotă.

"În 15-20 de ani se poate rezolva problema Capitalei, nu într-un singur mandat. Inginereşte vorbind, un sistem de dimensiunile celui din Bucureşti, cu atâtea acumulări istorice de nemodernizări, trebuie regândit, segmentat şi trebuie căutate soluţii alternative", a susţinut Calotă, în cadrul unei conferinţe pe tema soluţiilor pentru salvarea sistemelor centralizate de încălzire.

El a arătat că o altă soluţie este managementul integrat al costurilor, care nu înseamnă neapărat o fuziune între ELCEN şi RADET.

"Fuziunea este o soluţie, dar managementul integrat al costurilor se poate realiza şi fără fuziune. Totodată, este foarte importantă contorizarea individuală. Consumatorul trebuie să vadă o factură corectă pe care o poate gestiona, nu să plătească ce îi dă furnizorul", a punctat oficialul ANRE.

Calotă a mai spus că ELCEN primeşte anual subvenţii de 100 de milioane de lei din schema de cogenerare de înaltă eficientă, ceea ce reprezintă 40% din suma totală plătită prin aceste bonusuri la nivel naţional.

"Sistemele gigantice vor atrage costuri pe măsură ce îmbătrânesc şi nu pot fi eficientizate fără susţinere. Însă, ideea de subvenţie de la bugetul de stat nu este o idee de viitor. Anul acesta, valabilitatea Hotărârii de Guvern privind bonusul de cogenerare de înaltă eficienţă se încheie, iar schema actuală va fi înlocuită cu o altă schemă de susţinere pe viitor a cogenerării de înaltă eficienţă, care, alături de trigenerare, reprezintă formele eficiente de a produce energie pe viitor. Dar nu în sisteme de sute de MW, ci în sisteme mici şi medii, flexibile", a adăugat Calotă.