Senatul a adoptat, marţi, propunerea de lege ce permite minorilor care au împlinit vârsta de 14 ani să călătorească în străinătate neînsoţiţi de o persoană majoră câtă vreme au acordul părinţilor, dispun de documentele necesare şi se deplasează exclusiv cu avionul.

Printr-un amendament al Comisiei pentru politică externă din Senat, în Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate a fost completat articolul 2 în sensul că, prin excepţie, "cetăţenii români minori care au împlinit 14 ani pot călători în străinătate neînsoţiţi, cu acordul părinţilor ori ai reprezentanţilor legali".

Tot printr-un amendament al Comisiei, care introduce în corpul articolului 30 un nou alineat, sunt clarificate documentele de care minorul are nevoie pentru a părăsi ţara.

"Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori care au împlinit vârsta de 14 ani, titulari ai unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate şi neînsoţiţi de o persoană fizică majoră, exclusiv pentru călătoriile efectuate cu avionul, dacă prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi la scopul călătoriei", se arată în documentul citat.

Potrivit iniţiatorilor, legislaţia în vigoare permite ieşirea din ţară a minorilor numai în cazul în care aceştia sunt însoţiţi de o persoană majoră.

"Ca urmare a acestor dispoziţii legale, părinţii care consimt ca minorii lor să părăsească ţara şi care nu îi pot însoţi în respectiva călătorie trebuie să apeleze la serviciile companiilor aeriene, dar aceste servicii sunt prestate contracost. Dispoziţiile legale nu disting, după vârsta minorului, minorul sub 14 ani şi minorul ce a împlinit vârsta de 14 ani, fiind trataţi în mod similar. Acest tratament similar este nejustificat. În ţările europene, minorii care au împlinit vârsta de 14 ani pot călători singuri, fără a fi însoţiţi de un major", se arată în expunerea de motive a propunerii de lege.

Iniţiatorii susţin că prin propunerea de lege se oferă astfel posibilitatea evitării unor costuri nejustificate legate de serviciul de însoţire a minorilor care au împlinit vârsta de 14 ani, "cu atât mai mult cu cât întoarcerea din străinătate a minorului se poate face şi se face în majoritatea cazurilor neînsoţit, având în vedere că la plecarea spre România devin aplicabile dispoziţiile legii străine".

"O astfel de măsură ar facilita o relaţie mult mai apropiată între părinţi şi copii, permiţând minorilor care au împlinit vârsta de 14 ani deplasarea cu companii low cost, la preţuri mult mai acceptabile. De asemenea, copiii ale căror familii nu dispun de venituri suficiente, dar care beneficiază de burse de studii, ar putea avea posibilităţi mai extinse de a urma respectivele studii, fiind cunoscut că bursele nu acoperă şi costurile de transport", se precizează în documentul amintit.

Iniţiatorii adaugă şi faptul că este "de presupus" că, atunci când părinţii îşi dau acordul pentru ca minorii să călătorească în străinătate, sunt analizate atât riscurile, cât şi beneficiile respectivei călătorii, dar şi capacitatea minorului de a efectua singur această deplasare.

Propunerea de lege are un caracter ordinar şi a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 63 de voturi 'pentru', un vot 'împotrivă' şi cinci abţiner, relatează agerpres.