Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) demarează, luni, un plan naţional de control pentru depistarea E.coli în produse alimentare de origine animală, urmând să fie prelevate peste 1.000 de probe din unităţi de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte.

Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan, a dispus structurilor teritoriale ca, începând de luni şi până la sfârşitul anului, să desfăşoare un Plan Naţional de Control care va avea ca tematică determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă (E.coli - n.r.), de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud, se arată într-un comunicat al ANSVA.

Potrivit Autorităţii, vor fi prelevate, în total, 1.096 de probe, dintre care 572 de probe din unităţi de abatorizare (316 de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi 256 de pe suprafaţa carcaselor de ovine). Alte 254 de probe vor fi prelevate din unităţile de vânzare cu amănuntul carne şi produse din carne (44 de probe din carne tranşată de bovine şi ovine, 100 din carne tocată bovine, ovină sau amestec şi 111 probe din carne preparată).

De asemenea, 270 de probe se vor preleva din lapte crud sau produse din lapte crud (104 probe din lapte crud sau lapte termizat, 80 de probe din produse din lapte crud, 86 de probe din produse din lapte pasteurizat).

Toate probele recoltate vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA, mai scrie în comunicat.

Decizia preşedintelui ANSVSA a fost luată pe baza unei analize de risc, elaborată şi finalizată recent de către specialiştii Autorităţii. Un argument în plus îl constituie şi apropierea sezonului estival, atunci când pe litoral sau în alte zone de interes turistic din ţară va creşte rulajul de marfă al unităţilor din industria alimentară şi afluxul de turişti  aflaţi în concediu şi copii aflaţi în vacanţă, în tabere şcolare, precizează ANSVSA.

Autoritatea va anunţa public, săptămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui Plan Naţional de Control, se mai arată în comunicat.