Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, la Tulcea, că locuitorii din Delta Dunării au nevoie de acces mai facil la fondurile europene şi naţionale destinate dezvoltării zonei, în paralel cu asistenţă pentru accesarea acestor fonduri, afirmaţia fiind făcută în cadrul dezbaterii pe tema Strategiei integrate de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării

Proiectul Strategiei integrate de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării a fost pus în dezbatere publică, cu scopul ca varianta finală a documentului să asigure un echilibru între proiectele publice şi cele private, dar şi între priorităţile de finanţare.

”Mi-aş dori ca, dincolo de proiectele mari de investiţii, să găsim soluţiile cele mai adaptate pentru ca şi oamenii care trăiesc în Deltă să aibă acces la aceste resurse. Ei, de multe ori, au acces mai greu, pentru că nu ştiu să îşi pregătească proiecte, pentru că pragurile minime sunt prea ridicate, au nevoie de cofinanţare, de acces la credite bancare şi aşa mai departe. Trebuie găsite soluţii astfel încât să poată avea acces la fonduri şi familiile, prin punerea în valoare a patrimoniului arhitectural, patrimoniului culinar, pentru a combina activitatea turistică cu specificul local. Pentru toate acestea, va fi nevoie de mai mult decât fonduri, va fi nevoie şi de echipe de facilitatori care să-i ajute pe aceşti beneficiari mai mici, încât să poată simţi acest potenţial de dezvoltare şi oamenii care trăiesc acolo", a declarat premierul Dacian Cioloş.

Strategia vizează atât infrastructura de transport, cea socială şi de mediu, cât şi conservarea patrimoniului cultural.

Un acord de parteneriat semnat cu Comisia Europeană prevede implementarea unei investiţii teritoriale integrate, ITI Delta Dunării, în baza unei strategii de dezvoltare elaborate de Ministerul Dezvoltării.

În conformitate cu programele operaţionale aprobate pentru perioada 2014-2020, există o alocare indicativă de 1.114.746.383 de euro pentru ITI Delta Dunării.

”Acordul de Parteneriat semnat de Guvernul României cu Comisia Europeană prevede implementarea unei investiţii teritoriale integrate (ITI) în Delta Dunării în baza unei strategii de dezvoltare elaborată de Ministerul Dezvoltării cu sprijinul Băncii Mondiale şi în cooperare cu instituţiile publice relevante de la nivel local şi central. În conformitate cu programele operaţionale aprobate pentru perioada 2014-2020 există o alocare indicativă de 1.114.746.383 de euro pentru ITI Delta Dunării”, potrivit unei informări a Executivului, din data de 31 martie.