Digi 24 a obţinut raportul Institutului de Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă din Petroşani cu privire la tragedia de la Colectiv.

Tinerii care se aflau în clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie nu aveau prea multe şanse să se salveze. Din cauza materialelor, a modului în care era construită clădirea, oamenii au avut doar 153 de secunde la dispoziţie să iasă. Documentul reface secundă cu secundă tragedia în urma căreia au murit 64 de tineri.

Specialiştii au comparat înregistrările video din clubul Colectiv, probele adunate de acolo cu reconstituirile la scară făcute în laboratoarele de la Petroşani.

 

Artificiile au ars 15 secunde. O scânteie a sărit pe stâlpul îmbrăcat în burete de antifonare, iar atunci solistul a cerut un extinctor.

La secunda 21 flăcările au urcat pe tavan.

La secunda 24 flăcările s-au întins pe întreg plafonul, iar focul a fost alimentat de instalaţia de ventilaţie.

La secunda 35 încep să cadă din plafon picuri pe oamenii din public.

La secunda 36 focul ajunge în mijlocul clubului.

Secunda 41: se deschide prima uşă a clubului. Tot atunci flăcările ajung în zona barului. Sistemele de ventilaţie se blochează din cauza fumului

Secunda 51: gazele inflamabile coboară de pe tavan, în zona publicului

Secunda 54: se creează o suprapresiune de la gazele acumulate

Secunda 58: se deschide cea de-a doua uşă, care în prima fază era blocată

Secunda 72: tot clubul este cuprins de fum negru şi galben albui, de la spuma poliuretanică

Secunda 91: flăcările ajung şi în containerul de la intrarea în Colectiv

Secunda 105: în club, flăcările coboară la 1 metru de pardoseală, adică foarte aproape de oamenii care mai rămăseseră în interior

Secunda 113: flăcările şi fumul încep să fie evacuate natural, de la deschiderea celor două uşi

Secunda 153: incendiul începe să se autostingă.

 

Concluziile tehnice, formulate de specialiştii de la Petroşani, arată că atât modul în care a fost construită clădirea, cât şi modul n care era amenajată au făcut ca salvarea tinerilor din calea flăcărilor să fie o misiune aproape imposibilă. Raportul INSEMEX e una dintre cele mai importate probe din dosarul în care patronii clubului Colectiv şi tehnicienii care au montat artificiile sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă.