Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis marţi condamnarea definitivă a omului de afaceri Gruia Stoica la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru cumpărare de influenţă, avocatul Doru Boştină primind o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare.

Pedepsele celor doi au fost reduse, în contextul în care în primă instanţă Gruia Stoica fusese condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar Doru Boştină, la trei ani cu executare.

Potrivit deciziei instanţei, "pe parcursul termenelor de supraveghere, condamnaţii vor presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, 60 de zile Boştină Doru Cătălin şi 90 de zile Stoica Gruia".

Gruia Stoica va putea presta muncă în folosul comunităţii la Direcţia de Asistenţă Educaţională sau la Societatea Medicală "Sfânta Cuvioasă Paraschiva", iar Doru Boştină la Agenţia Naţională Antidrog – Centrul de Asistenţă Integrată în Adicţii "Obregia".

În martie 2015, Gruia Stoica fusese condamnat la patru ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă, în acelaşi dosar avocatul Doru Boştină primind o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Gruia Stoica a fost arestat preventiv în acest dosar de corupţie în anul 2014, fiind acuzat de către procurorii anticorupţie de cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi firma acestuia, GFR. La jumătatea lunii februarie a aceluiaşi an, procurorii i-au trimis în judecată pe Gruia Stoica în stare de arest preventiv şi pe Doru Boştină cu interdicţie de a părăsi ţara. Ulterior, în 9 mai, instanţa a decis ca Gruia Stoica să fie judecat în arest la domiciliu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia S.A (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie ce avea ca scop încheierea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect "Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fişei de date a achiziţiei, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA, din care 195.079.200 de lei pentru SE Turceni, 105.414.600 de lei pentru SE Craiova II şi 172.574.610 lei pentru S.E. Işalniţa. Durata contractuală era de 36 de luni, începând cu 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau "cel mai mic preţ" sau "oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic". În 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante, către SNTFM "CFR Marfă", SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti şi alte trei societăţi comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societăţile comerciale care doreau să ia parte la procedura de licitaţie era 29 ianuarie 2014.