Alertă medicală în judeţul Argeş: alţi 13 bebeluşi au ajuns, în cursul nopţii în stare gravă la spitalele din judeţ, medicii identificând, până în acest moment, patru cazuri de rotavirus şi patru de boală diareică acută. Cinci copii se află încă în investgaţii. Potrivit unei informări a Prefecturii Argeş, cele 13 cazuri se adaugă altor 14 în care copiii au fost transferaţi şi internaţi în spitalele din Bucureşti, prezentând boală diareică acută (12) şi infecţie cu rotavirus (2).
Cazurile grave de îmbolnăvire a bebeluşilor din judeţul Argeş sunt în creştere. Potrivit unui comunicat al Prefecturii, citat de ziarulargesenilor.ro, în cursul nopţii trecute alţi 13 copii au ajuns la spital în stare gravă: 12 dintre ei au fost preluaţi în urma apelurilor la 112, iar unul a fost prezentat direct la spital. În patru cazuri a fost identificată infecţia cu rotavirus, iar în alte patru boală diareică acută.
Situaţia copiilor internaţi în cursul nopţii
1. Spitalul de Pediatrie Piteşti – 5 cazuri ( în investigaţii)
2. Spitalul Judeţean Argeş, Secţia Contagioase – 4 cazuri (rotavirus)
3. Spitalul Municipal Câmpulung – 4 cazuri (boală diareică acută)
În cazul celor patru copii, cu vârste între o lună şi patru ani, internaţi la Spitalul Judeţean Argeş, nu se impune transferul la Bucureşti. “Cele patru cazuri par să fie infecţii cu rotavirus, iar starea copiilor nu este atât de gravă ca în situaţiile anterioare. Deocamdată nu se impune transportul copiilor la spitalele din Capitală”, a declarat un reprezentant al Spitalului pentru MEDIAFAX.
Totodată, conducerea spitalului spune că nu se pune problema unui focar, atâta timp cât copiii provin din localităţi diferite şi nu au consumat aceleaşi produse alimentare. "Apa de la reţea e investigată de Direcţia de Sănătate Publică Argeş. Apa e potabilă în toate localităţile din care provin copiii bolnavi. Nu ştiu dacă s-au respectat normele de preparare a hranei", au spus medicii.
Cele 13 cazuri se adaugă altora 14, care au ajuns în investigaţia spitalelor din Bucureşti în ultimele două zile, după cum urmează:
1. Spitalul Marie Curie (Budimex) – 10 cazuri
2. Spitalul Matei Balş – 2 cazuri
3. Spitalul Medlife – 1 caz
4. Spitalul Grigore Alexandrescu – 1 caz
Medicii de la “Marie Curie” anunţă că trei din copiii internaţi în spital sunt la Terapie Intensivă în stare foarte gravă, în timp ce alţi trei nu au avut nevoie de dializă. Până acum, toate datele indică prezenţa bacteriei E.coli, care poate fi luată din alimente preparate necorespunzător.
„În acest moment, în spital sunt 11 copii cu sindrom hemolitic-uremic, dintre care trei nu au avut nevoie de proceduri de dializă, deci ei se află în stare mult ameliorată faţă de momentul sosirii. Următorii cinci dintre ei au deja dializă peritoneală, se află în prima, a doua, a treia zi de dializă. Trei dintre ei se află în terapie intensivă fie că li s-a montat un cateter, fie că urmează să li se monteze un cateter de dializă", a declarat, joi, Mihaela Bălgrădean, directorul Clinicii de Pediatrie de la Spitalul “Marie Curie”.
Ea a afirmat că pot să apară complicaţii precum convulsii, pancreatite, insuficienţe cardiace sau pulmonare, ulcere.
"Pot să apară complicaţii, este un tip de septicemie. Prima din complicaţiile pe care o ştim este insuficienţa renală acută. În momentul în care corectăm insuficienţa şi dializa se reporneşte şi alte complicaţii posibile sunt de înlăturat. La început, pot să apară complicaţiile neurologice, precum convulsiile. Sunt doi dintre copii care au avut convulsii. Pot să apară complicaţii hemoragice. În cazuri severe pot să apară ulcere, pot să apară pancreatite, insuficienţe cardiace sau pulmonare", a explicat medicul.
Totodată, conducerea spitalului a anunţat că bebeluşii nu s–au îmbolnăvit în spitale. “E exclus ca bacteria să fie luată din spital, pentru că unii dintre cei aduşi la Bucureşti nici nu au fost internaţi la Piteşti”, a mai declarat dr. Mihaela Bălgrădean.
Ministerul Sănătăţii a demarat o anchetă în cazul bebeluşilor internaţi la spitalul „Marie Curie” cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic şi a precizat că doar la unul din cazuri s-a confirmat, până acum, infecţia cu E.coli. Este vorba despre un copil cu vârsta sub un an, transferat în stare gravă la Spitalul Marie Curie, şi care a decedat pe 4 februarie, a precizat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.