Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan, a declarat că 70 de români mor în fiecare zi din cauza fumatului, subliniind că legea împotriva fumatului în spaţiile publice nu mai suportă amânare şi ar trebui să fie o prioritate absolută pentru Parlament.
„Încetinirea declinului acestei boli (bronhopneumopatiei obstructive cronice — BPOC — n.r.) este întreruperea fumatului. Această întrerupere a fumatului presupune o lege care să fie extrem de corectă în România şi care, din păcate, de la momentul în care a fost votată şi aprobată de Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor este în continuare amânată la votul în plen, lucru care din punct de vedere al cifrelor înseamnă că în fiecare zi 70 de români mor din cauza fumatului, iar 42.000 de oameni pe an suferă complicaţii”, a afirmat prof. dr. Florin Mihălţan, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că se pierd bani de la bugetul de sănătate, pentru că BPOC înseamnă la pacienţii peste 50 de ani depistaţi tardiv un grad de invaliditate, pensionare precoce, oxigenoterapie sau ventilaţie noninvazivă, intervenţii costisitoare, asistenţă la domiciliu.
„Într-o Românie în care avem 73% fumători pasivi din populaţie este firesc ca aceştia să primeze. Noi vorbim despre fumat şi bronşita cronică şi emfizem la oameni care sunt obligaţi să lucreze în spaţii în care se fumează. Mă gândesc la chelneri, la cei din baruri. Este o primă modalitate de a-i proteja în afară de toţi ceilalţi care sunt expuşi la domiciliu sau la locul de muncă, sunt bombardaţi cu fum şi din punctul acesta de vedere au o expunere şi consecinţe la distanţă”, a punctat prof. dr. Mihălţan.
Preşedintele Societăţii de Pneumologie a explicat că BPOC este boala cu prevalenţa cea mai mare din punct de vedere respirator.
„Este o frecvenţă în populaţia românească de până la 14%, la populaţia peste 45 de ani, deci înseamnă că unul din şapte români are această boală, fie că este vorba de bronşită cronică sau de enfizem. Este o boală puternic ancorată la factori de risc în care prevalează tabagismul, fumatul — 80% din cei care au această boală au ca factori de risc şi factori cauzatori fumatul”, a spus Mihălţan.
Un proiect de lege care prevede interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise a fost aprobat săptămâna trecută de Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor.
Potrivit proiectului, este interzis fumatul în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, spaţiile pentru copii, cu excepţia celulelor pentru deţinuţii din penitenciarele de maximă siguranţă. De asemenea, se interzice complet fumatul în instituţiile şi unităţile medicale şi în cele de învăţământ de stat şi private. Totodată, se interzice comercializarea produselor de tutun în apropierea şcolilor.