Un tânăr aflat în Colectiv în noaptea tragediei spune că a plecat în timpul concertului şi a rămas în curtea clubului, iar la cinci minute a văzut ieşind o fată cuprinsă de flăcări.

La marşul de solidaritate care a avut loc duminică în memoria victimelor din clubul Colectiv au participat şi supravieţuitori ai tragediei, dar şi tineri norocoşi care au reuşit să scape nevătămaţi, plecând cu doar câteva minute înainte de producerea incendiului. Unul dintre aceştia a povestit, pentru MEDIAFAX, că a plecat de la concert şi a mai rămas câteva minute în curtea clubului, văzând la un moment dat o fată care ardea ieşind din sală.

"Am plecat cu 5 minute înainte să înceapă incendiul. Am fost cu nişte prieteni, era vorba să mă duc spre casă şi am zis să vedem şi noi despre ce e vorba. Majoritatea au plecat într-un alt club. Am stat ce-am stat şi exact în momentul în care am văzut că a ieşit o fată în flăcări ne-am panicat. Eram undeva pe colţ, la 50 de metri", a povestit acesta, chiar în faţa clubului Colectiv, locul de încheiere al marşului de duminică.

Tânărul povesteşte şi reacţia forţelor de ordine în momentul în care au ajuns la locul tragediei, după aproape 30 de minute. "Erau panicaţi", susţine acesta. "După cam o jumătate de oră a venit o maşină de poliţie. S-a panicat unul din ei, care apreciez că a vrut totuşi să sară în ajutor, dar nu ştia ce se întâmplă. Nu ţin cu autorităţile, dar a fost şocant şi pentru ei. A fost ceva, nu am cuvinte, şocant", a continuat tânărul.

El a venit însoţit de câţiva prieteni, care spun că frecventau clubul Colectiv.

Sunt câteva dintre miile de persoane care au fost la locul tragediei pentru a doua seară la rând. După un marş care a început la ora 14.00, şi la lăsarea întunericului sute de tineri au rămas în faţa clubului şi mai aprind o lumânare. În faţa intrării în Colectiv este un continuu pelerinaj. Unii oameni au rămas încă de la prânz în faţa fostei fabrici Pionierul.

Spre seară, cei aflaţi în faţa clubului s-au unit şi au început să cânte împreună Imnul României, "Deşteaptă-te române!".

Unii privesc porţile clubului, gândindu-se că acolo s-au distrat cu doar două zile în urmă şi nu s-au gândit niciodată că o asemenea tragedie ar fi vreodată posibilă.

"Primul lucru la care te gândeşti când te duci într-un club este să te distrezi, nicidecum că se poate întâmpla ceva. (...) Am fost de câteva ori şi nici nu pot să-mi imaginez cum au încăput 300-400 de oameni înăuntru. Pe lângă asta, accidentul a fost provocat de nişte artificii, care de fapt au fost artificii de tort", poveteşte unul dintre tinerii care frecventau Clubul Colectiv.

Cei veniţi să aprindă o lumânare consideră că vina aparţine atât autorităţilor, care au permis ca acest club să funcţioneze, cât şi patronului, care nu a investit în măsuri de siguranţă. Tinerii, care mergeau des în Colectiv, consideră că soluţiile trebuie să fie drastice pentru astfel de locuri pe viitor. "Toate localurile care nu sunt echipate ar trebui ori echipate de urgenţă, ori închise. O spun cu părere de rău. Siguranţa este cea mai importantă. Te duci să te distrezi, nu să te întorci rănit", susţine unul dintre ei.

La locul tragediei au venit şi foarte mulţi prieteni şi rude ale celor care au pierit în incendiu sau care au fost răniţi. Lângă un copac de pe marginea drumului, departe de câmpul de lumânări aprinse la intrarea în clubul Colectiv, a fost improvizat un mic altar şi pentru tânărul Claudiu Petre, care a plătit cu viaţa gestul său de a se întoarce de două ori printre flăcări pentru a-şi salva prietenii. Rude şi apropiaţi ai acestuia au pus fotografii cu tânărul erou şi au aprins lumânări. Fără a schimba o vorbă, mulţi şi-au dat seama pentru cine ţin un moment de reculegere, recunoscând fotografia tânărului care fusese distribuită intens pe reţele de socializare în ultimele două zile. Acolo s-a oprit şi un alt tânăr, care reuşise să scape din incendiu cu doar câteva zgârieturi, însă acesta nu a vrut să rememoreze seara de 30 octombrie. "E prea mult", a spus, ştergându-şi lacrimile.

Nu doar tinerii au venit să aprindă o lumânare şi să ţină un moment de reculegere. Printre cei 10 000 de participanţi la marş s-au aflat şi persoane în vârstă, printre care şi mama unui băiat care venea des în clubul Colectiv. Doar o boală care l-a ţinut în casă i-ar fi salvat viaţa, potrivit mamei sale, care spune că a venit la marş în memoria victimelor, dar şi din revoltă.

"Am făcut gestul acesta în numele băiatului meu, care frecventa acest club. Întâmplarea a făcut ca el să fie bolnav şi acum n-a fost la acest concert. Să-mi exprim revolta şi speranţa că se vor lua nişte măsuri drastice pentru cei vinovaţi, să se înveţe minte odată şi pentru totdeauna. Nu se poate aşa ceva. Să nu faci nişte controale ferme la astfel de cluburi, la care se ştie clar că vine tot tineretul, că asta este muzica care le plece", a spus femeia, considerând că pedepsele celor vinovaţi trebuie să fie "exemplare".

Ea a recunoscut că este furioasă pentru ce s-a întâmplat, pentru faptul că patronii "s-au scumpit la bani", iar acest lucru a costat, până în acest moment, 30 de vieţi. "Poate că sunt foarte revoltată, poate că sunt foarte pornită, fac o nedreptate, dar la un moment dat aşa de tare e revolta că parcă ceri, nu ştiu, moarte pentru moarte. Îţi dai viaţa să creşti un copil şi să-şi piardă viaţa în asemenea condiţii", a spus ea, oprindu-şi lacrimile.

În ciuda revoltei, majoritatea celor aflaţi acum la locul tragediei spun însă că sentimentul cel mai puternic care i-a făcut să vină în faţa locului a fost solidaritatea. Vinovaţii trebuie căutaţi apoi, dar, chiar şi aşa, oamenii nu cred că se vor schimba prea multe, prea uşor.

"Am venit din spirit de solidaritate pentru cei care nu mai sunt printre noi. Cred că este cazul să se ia nişte măsuri de către autorităţi, că ne tot duc cu vorba de ani de zile şi nu se întâmplă nimic. (...) O să se ia măsuri probabil la început, cât e vâlvă, o perioadă, apoi nu sunt convins că lucrurile vor intra în normal", a spus un alt tânăr. El nu merge foarte des în cluburi, iar la tragedii de genul acesta nu s-a gândit niciodată. "Poate la cutremure, sincer să fiu", spune el. "Te duci într-un club să te relaxezi, să te simţi bine după o săptămână de muncă. Dacă te-ai gândit la lucruri nefaste probabil nu te-ai mai duce", continuă tânărul.

În faţa clubului Colectiv au venit şi mulţi muzicieni, printre care Adrian Despot, liderul formaţiei Viţa de Vie, care la rândul său se afla în clubul Colectiv în momentul izbucnirii incendiului, precum şi Tudor Chirilă, solistul trupei Vama. Nu doar muzicienii s-au mobilizat, ci şi personalităţi din alte domenii. O lumânare a aprins şi magistratul CSM Cristi Danileţ, dar şi depuatul Remus Cernea.

"Am rezonat din prima clipă cu această tragedie. (...) M-am bucurat să văd atâţia oameni venind, participând la acest mers. A fost aproape ca o coloană fără de sfârşit a solidarităţii. Cuvintele nu ne ajung să descriem ce simţim în aceste momente grele. Pentru România sunt momente pe care ţara noastră nu le va uita curând. Sper să nu le uite niciodată. Sunt momente care îndeamnă la reflecţie, dar şi la acţiune", a spus deputatul Remus Cernea, adăugând că va sprinjini în Parlament orice proiect de clarificare a legilor din domeniu, dar şi de înăsprire a pedepselor.

SURSA:GANDUL.INFO