Dentiştii cer ministrului Sănătăţii înfiinţarea specialităţii stomatologie pediatrică (pedodonţie) şi redeschiderea cabinetelor şcolare, arătând că este nevoie să se pună accentul pe prevenţie, în condiţiile în care 70 la sută din populaţie este afectată de carii dentare.

"Dacă nu punem accentul pe profilaxie, atunci să nu avem speranţe că stomatologia va fi ieftină în viitor. Ar trebui înfiinţată urgent o nouă specialitate, pedodonţie, adică medic specialist pentru tratarea copiilor. Apoi, ar trebui reînfiinţată urgent reţeaua de cabinete şcolare. Dacă noi reuşim ca în fiecare şcoală, la care să fie arondată şi o grădiniţă, să avem un medic stomatolog, avem garanţia că aceşti copii vor fi bine trataţi, protejaţi. Copiii vor şti ce înseamnă să te speli corect pe dinţi, ce înseamnă controlul stomatologic, şi avem garanţia că, la vârsta adultă, vor fi sănătoşi din punct de vedere stomatologic", a declarat, miercuri, Alexandru Brezoescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor Stomatologi şi Colegiului Medicilor Dentişti din Bucureşti.

În acest sens, Colegiul Medicilor Dentişti a înaintat ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, documentaţia necesară înfiinţării specialităţii pedodonţie.

"Dacă se înfiinţează această specialitate, avem garanţia că absolvenţii rezidenţiatului, medici pedodonţi, vor popula cabinetele. Apoi, este nevoie de un program de dotare a acestor cabinete. Degeaba am medic pedodont, dacă nu am cabinete. Suedia a făcut acest program acum 50 de ani şi a înfiinţat cabinetele şcolare când populaţia avea sănătatea dentară precară. Şi noi am avut astfel de cabinete, dar după '90, medicii fiind foarte prost plătiţi, şi-au deschis cabinete private", a mai spus Brezoescu, la cea de-a XIX-a ediţie a Congresului Internaţional al Uniunii Naţionale a Asociaţiilor Stomatologice, cu tema "Componenta preventiv-profilactică a tratamentelor stomatologice".

El a mai menţionat că peste 70 la sută din populaţie este afectată de carii, iar cel mai mult suferă cei din mediul rural unde numărul cabinetelor este foarte mic, în multe zone acestea fiind chiar inexistente.