Peste 13.200 de pacienţi infectaţi cu HIV erau înregistraţi, la sfârşitul lunii iunie, în România, medicii spunând că a crescut numărul îmbolnăvirilor la persoanele adulte şi atrăgând atenţia asupra unor implicaţii pe care le-ar putea avea valul de imigranţi

Un număr de 13.277 de persoane infectate cu HIV erau înregistrate în România la sfârşitul lunii iunie, potrivit datelor prezentate, marţi, la Galaţi, la o dezbatere cu tema "Infecţia HIV - problematica şi aspecte medico-sociale", la care au participat medici din Galaţi şi Brăila, alături de reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Din numărul total de pacienţi cu HIV existenţi la nivel naţional, aproximativ 900 au fost diagnosticaţi cu acest virus pe parcursul anului 2014, iar alţi 333 în acest an.

Coordonatorul Judeţean al Programnului HIV/SIDA în Galaţi, Manuela Arbune, şeful secţiei I de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Galaţi, a vorbit, la dezbatere, despre problemele cu care se confruntă pacienţii cu HIV, precum şi despre relaţia medic-pacient. Manuela Arbune a atras atenţia, în context, şi asupra implicaţiilor pe care le-ar putea avea noul val de imigranţi.

Ea a spus că la nivel naţional s-a schimbat percepţia şi atitudinea faţă de această maladie, la nivel ministerial, în sensul că nu mai sunt probleme în privinţa fondurilor destinate achiziţionării de medicamente pentru pacienţi, dar există încă anumite sincope.

Ea a atras atenţia că în ultimii ani se constată o creştere a numărului de pacienţi adulţi.

"Dacă acum trei ani vorbeam de un procent de 80 pacienţi infectaţi cu HIV proveniţi din cohorta '88-'90, deci cu ani de naştere în acest interval, astăzi proporţia s-a schimbat prin descoperirea de noi cazuri... pacienţi infectaţi pe alte căi decât calea nosocomială pe care o cunoşteam la cohorta noastră, ceea ce lansează provocări relaţiei cu pacienţii; nu mai sunt acei pacienţi ascultători, copii, asupra cărora ne puteam manifestă o oarecare autoritate ca şi părinţi. Sunt acum pacienţi mai în vârstă decât noi. Sfaturile noastre nu mai rezonează cu vârsta lor, sunt persoane adulte care doresc să îşi împărtăşească experienţa acumulată, vor să pornească în viaţă, să-şi facă familii, să îşi demonstreze că pot să realizeze ceva, dar acest demers nu este uşor", a afirmat Manuela Arbune.

Potrivit acesteia, probleme există şi pentru pacienţii infectaţi cu HIV care se angajează, însă acestora le este greu să îşi desfăşoare activitatea la locul de muncă pentru că trebuie să se prezinte la spital, cel puţin o dată pe lună, pentru a-şi lua medicamentele.

Pe de altă parte, Manuela Arbune a afirmat că, în judeţul Galaţi, din anul 1990 şi până în prezent, s-au înregistrat peste 700 de pacienţi diagnosticaţi cu HIV, dintre care aproape 350 au decedat.

Dezbaterea a fost organizată de Asociaţia Persoanelor Afectate Brăila, în parteneriat cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi cu sprijinul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase "Sf. Cuv. Paraschiva" Galaţi. În paralel, a fost programată şi o întâlnire pentru a aduce împreună pacienţi cu HIV din judeţ, medici specialişti, psihologi şi reprezentanţi ai asociaţiei de pacienţi.