Trei dintre elevii din Ştei eliminaţi de la Bacalaureat în urma suspiciunii că ar fi copiat nu pot începe facultăţile la care au fost admişi. Curtea de Apel Oradea a decis că Popa Larisa Lorena, Secui Adina Lorena şi Sălăgean Sebastian Daniel trebuie să aştepte până la finalizarea procesului pentru a-şi clarifica situaţia şcolară.
Magistraţii Curţii de Apel Oradea s-au pronunţat,luni, asupra recursurilor în cazul a trei elevi din Ştei eliminaţi de la bacalaureat. Judecătorii au admis recursurile ISJ Bihor, astfel că elevii, majoritatea admişi deja la diferite facultăţi, au rămas, din nou, fără diplomele de bacalaureat. Având în vedere decizia de ieri a instanţei, tinerii nu pot să urmeze cursurile unei instituţii de învăţământ superior şi vor trebui să aştepte până la judecarea pe fond a cauzei.
Cu alte cuvinte, abia peste un an sau poate doi vor afla dacă au promovat sau nu examenul susţinut în vara acestui an.
Problemele de la Ştei au pornit ca urmare a unei sesizări privind existenţa unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea”. Comisia Judeţeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), iar ulterior ISJ Bihor a decis ca 108 candidaţi din cei 191 care au susţinut examenul de bacalaureat la Colegiul Tehnic „Unirea” să fie eliminaţi.
Zeci de elevi dintre cei eliminaţi au dat în judecată ISJ şi au obţinut suspendarea deciziei până la pronunţarea instanţei de fond. La Tribunalul Bihor, 12 elevi au obţinut, în primă fază, suspendarea efectelor deciziei autorităţilor şcolare, astfel că lor li s-au eliberat diplomele de bacalaureat, iar absolvenţii au avut posibilitatea să se înscrie la studii universitare. În 19 august, alţi peste 30 de elevi, tot de la Ştei, au obţinut în primă instanţă suspendarea proceselor verbale prin care au fost eliminaţi.
Decizia Tribunalului a fost atacată de reprezentanţii ISJ Bihor, procesul fiind programat iniţial în data de 19 august, la Curtea de Apel Oradea. Luna trecută, judecătorii s-au văzut nevoiţi să amâne luarea unei decizii din cauza neachitării taxei de timbru corespunzătore. Ca urmare a repartizării ciclice pe completele de judecată obişnuite, noile termene de judecată au fost stabilite pentru zilele de 7, 9, 18 şi 28 septembrie, respectiv 9 octombrie 2015. La termenul din 7 septembrie recursurile s-au judecat, magistraţii amânând pronunţarea unei soluţii până în data de 14 septembrie.
În cazul altor trei dosare, ce au avut termen în 9 septembrie, luarea unei decizii a fost deasemenea amânată, până în data de 16 septembrie. Ieri, judecătorii s-au pronunţat în cazul a trei elevi (Larisa Lorena Popa, Adina Lorena Secui şi Sebastian Daniel Sălăgean) dar, cel mai probabil, aceeaşi soluţie va fi dată în toate cazurile, ca practică unitară.
Astfel, recursurile ISJ au fost admise, magistraţii de la Curtea de Apel Oradea anulând practic deciziile colegilor lor de la Tribunal. „Curtea de Apel Oradea a admis recursurile declarate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor împotriva sentinţelor pronunţate de Tribunalul Bihor pe care le-a casat şi, în consecinţă, a respins ca nefondate cererile de suspendare formulate în cauză de reclamanţii candidaţi Popa Larisa Lorena, Secui Adina Lorena şi Sălăgean Sebastian Daniel. Deciziile sunt definitive”, se arată într-un comunicat transmis, ieri, de instaţă
. „S-a admis recursul Inspectoratului Şcolar. Concret, copiii nu mai beneficiază de suspendarea efectelor deciziei autorităţii şcolare. Elevii s-au înscris la facultăţi şi au fost admişi, iar acum trebuie să renunţe. Este o bătaie de joc. Am înţeles că s-a discutat la nivelul secţiei de la Curtea de Apel în vederea unei soluţii unitare, astfel că, cel mai probabil, tot asta se va întâmpla şi în cazul celorlaţi elevi. Având în vedere decizia de astăzi, ne gândim să atacăm statul român la Strasbourg. Este un prejudiciu foarte grav, care nu va mai putea fi reparat. Dacă elevii vor avea câştig de cauză pe fond, cum vor mai putea ei recupera un an şi jumătate, doi?”, a precizat, ieri, avocatul tinerilor, Kolozsi Arpad.