O comună din Vestul României a construit, cu ajutorul banilor europeni, un parc solar, iar facturile la energie sunt tot mai mici.

Cele peste 4.000 de panouri fotovoltaice vor alimenta cu energie electrică şcolile, grădiniţele, instituţiile publice, dar şi sistemul de iluminat din localitatea Borş, din judeţul Bihor, potrivit jurnaliştilor de la Digi 24.

Borş are o populaţie de nici 4.000 de locuitori. Cum Primăria nu poate folosi direct curentul electric produs de parcul solar, autorităţile îl vând într-un sistem avantajos.

”Noi vindem energie către o firmă care are licenţă şi această firmă o să deducă din cheltuieli, din cele la energie electrică”, a declarat primarul Geza Batori.

Administraţia locală vinde, în medie pentru o lună de vară, curent electric în valoare de 25.000 de lei, iar suma este apoi scăzută din facturile instituţiilor publice şi a iluminatului stradal.

”În lunile de vară produce cam 6-7 MW pe zi, asta însemnând o economie cam de jumătate din factura la curent pe lunile de vară”, a explicat managerul de proiect Sandor Lukacs, pentru Digi 24.

Pe lângă faptul că scuteşte sume importante de la buget, Primăria Borş a creat şi locuri de muncă în parcul solar care se întinde pe o suprafaţă de trei hectare. Autorităţile locale plănuiesc să extindă parcul fotovoltaic, în timp ce comuna învecinată Oşorhei a anunţat că va urma modelul de succes din Borş.