Au apărut primele perle ale elevilor de la proba scrisă la Limba Română din cadrul Examenului de Bacalaureat, informează adevarul.ro.

Absolvenţii de liceu de la Profilul Real au avut de caracterizat un personaj dintr-un text narativ care să îi aparţină lui Ion Creangă, lui Marin Preda sau lui George Călinescu.

Iată ce a scris o elevă despre Otilia, personaj din romanul „Enigma Otiliei“ de George Călinescu:

„Otilia era o tipă introvertită, pentru că nu avea cont de Facebook, nici Twitter, nu se bucura de avantajele lumii online. Nu avea unde se „spovedi“ în faţa prietenilor din listă şi nu numai. Şi eu am crescut fără părinţi de mică, la fel ca Otilia, îi înţeleg tristeţea“.

„Otilia era un bun psiholog, în sensul că i-a citit gândurile lui Felix. O apreciez pentru că şi-a sacrificat iubirea, pentru a nu-i sta în calea carierei. Şi eu am făcut la fel, când am aflat că iubitul meu vrea să lucreze în Olanda“.

La cerinţa a treia de la primul subiect, elevii aveau de construit o locuţiune/expresie care să conţină cuvântul „viaţă“.

Un licean s-a inspirat din viaţa politică a României. „Politic, Ponta şi-a luat viaţa cu operaţia în Turcia“.

Tot la primul punct, elevii au avut de comentat un fragment din piesa de teatru „Trei Generaţii”, scrisă de Lucia Demetrius: „ŞERBAN: Ai putea să trăieşti lângă mine câţiva ani crunţi de lipsuri, de sărăcie? RUXANDRA: Toată viaţa!”.

Un elev a comentat dialogul dintre cele două personaje din perspectiva realităţilor social-economice din România de astăzi: „Cum să mai crezi în astfel de răspunsuri siropoase. După ce trăieşti în ţara asta în sărăcie lucie, nu poţi avea tupeul să-ţi întrebi nevasta aşa ceva. Cel mai bine o anunţi că ţi-ai găsit de lucru în Spania, cât câştigi şi de când pleci. Restul sunt romantisme.“

Perle au apărut şi la liceenii care au absolvit Profilul Uman. La Examenul de Bacalaureat, ei aveau de găsit câte un sinonim neologic pentru cuvintele „pomeneşte” şi „trecută”.

Un elev a considerat că un sinonim potrivit pentru „trecută” este „reparată cu botox“.

Personajul Otilia le-a pus probleme şi altor candidaţi, potrivit stirileprotv.ro.

„După cum spune şi titlul, Otilia avea o problemă pe care nu putea să o dezlege şi nimeni nu putea să-i dea un răspuns la ea”

„Cum nu poţi să le ai pe toate, Felix se face doar doctor şi Otilia nu-l bagă în seamă pentru că era un amărât”

„După descrierea autorului Otilia arăta bine, dar era fiţoasă”

„Otilia reuşea să-i vrăjeasca pe toţi cu farmecele ei, pentru că arăta super bine”

Iată şi alte perle de la proba de Limba Română a Examenului de Bacalaureat:

„Viaţa e de 2 parale. Viaţa ar fi magică fără Bac”

Examenul de la Profilul Uman a conţinut un subiect la care elevii aveau de scris o argumentaţie în care să abordeze rolul scriitorului în societate. Un elev a fost foarte scurt:

„Eu n-am niciun prieten scriitor, deci în viaţa mea scriitorii n-au niciun rol”

„Relaţia dintre personajele „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este tristă pentru că bărbatul pleca la lupta şi trebuia să trăiasca o ultimă partidă de amor”

„Aglae era cea mai rea babă din tot universul. Şi îşi urmărea doar interesul”

„Harap Alb este cel mai şmecher fiu al împăratului”

Şi verbele la perfect simplu le-au pus probleme elevilor, potrivt evz.ro:

„Rolul verbelor la perfect simplu e să ne spună că Ioan Slavici era oltean”.

„<Care-i> e cu cratimă ca să nu se confunde cu oraşul Carei, de unde am şi eu o rudă care se scrie cu literă mare”.

„Arghezi…cine să-l înţeleagă pe omul ăsta? Sunt sigur că viaţa lui era tristă pentru că nu avea prieteni cu care să iasă la o bere. D-aia a scris poezii triste”.

„Eu şi tatăl meu nu avem o comunicare prea bună. El îmi spune mereu să nu mai vin dimineaţa de la club, eu îi spun că distracţia maximă începe după miezul nopţii, dar nu mă ascultă, aşa că în loc să comunicăm, ne certam”.

„Trebuie să vezi întâi filmul, înainte să citeşti o carte, că e un fel de rezumat mai uşor de citit. Dacă nu s-a făcut film după carte, nici n-ar trebui să se dea la examen”.

„Mama mea a citit <Pasărea spin> după ce a văzut filmul la televizor pe vremea lui Ceauşescu. Sunt două cărţi fără poze decât pe copertă, dar uite că i-au plăcut”.

SURSA:Greatnews.ro