Ministrul de Externe Bogdan Aurescu salută decizia Guvernului de la Chişinău de a permite accesul cetăţenilor români în Republica Moldova pe baza cărţilor de identitate, şi nu doar a paşaportului, ca până în prezent.

PUBLICITATE
 

"Această măsură reprezintă un semnal politic clar al angajamentului Republicii Moldova faţă de parcursul său european, un instrument concret de încurajare a contactelor şi schimburilor celor mai diverse între cetăţenii de peste Prut şi cei ai Uniunii Europene, inclusiv ai României, precum şi de susţinere a racordării statului vecin la spaţiul european", a declarat Bogdan Aurescu într-un comunicat al Ministerului de Externe, informează Mediafax.

Subiectul facilitării accesului cetăţenilor UE, inclusiv români pe teritoriul statului vecin cu cartea de identitate, a fost ridicat de ministrul Bogdan Aurescu în cursul întrevederii din 25 martie 2015, de la Bucureşti, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, precizează MAE.

"Adresez deosebite mulţumiri autorităţilor de la Chişinău pentru această decizie care vine în sprijinul întăririi legăturilor dintre cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului şi care reconfirmă trăinicia Parteneriatului Strategic dintre statele noastre", a afirmat ministrul român.

Guvernul Republicii Moldova a adoptat în şedinţa de marţi Hotărârea nr. 63/2015 prin care se amendează cadrul legislativ existent cu privire la documentele în baza cărora este permis accesul cetăţenilor străini în R. Moldova.

Astfel, se prevede acordarea unei facilităţi unilaterale în favoarea cetăţenilor Uniunii Europene, care vor avea posibilitatea de a intra pe teritoriul Republicii Moldova în baza cărţilor naţionale de identitate. Măsura va intra în vigoare la data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.