Crescătoria de cai Ruşeţu, unică în România, se află în pericol de a fi desfiinţată din cauză că terenul pe care se află aceasta ar putea fi retrocedat.

Academia de Ştiinte Agricole din Bucureşti este cea care revendică în instanţă, drepturile asupra terenului.

În aceste condiţii, nu doar crescătoria este în pericol, ci şi materialul genetic obţinut de-a lungul timpului la Ruşeţu. Conducerea hergheliei şi Direcţia Silvica Buzău care o administrează se tem că cei 300 de cai vor deveni istorie. 

Dacă suprafaţa hergheliei Ruşeţu şi grajdurile vor fi retrocedate celor care cer asta în instanţă, soarta celor 300 de cai va fi incertă, după cum relatează stiri.tvr.ro.

Herghelia de la Ruşeţu a fost înfiinţată în 1919, printr-un decret al Regelui Ferdinand, pe terenurile domeniilor coroanei, iar caii fac parte din patrimoniul statului. La fel şi cele 700 de hectare pe care se află grajdurile, fânarele şi culturile care asigură hrana cailor.

Acum, Academia de Ştiinţe Agricole din Bucureşti revendică în instanţă proprietatea întregului teren pe care se află crescătoria. Până acum, Academia de Ştiinţe Agricole a obţinut deja în instanţă 1.000 de hectare situate chiar lângă crescătorie.

Terenul astfel obţinut a fost concesionat unei firme private şi nimeni nu ştie ce soartă vor avea până la urma pământurile hergheliei.