Meteorologii avertizeaza ca pana duminica seara, la ora 20:00, este risc de gradul trei, pe o scara de la unu la cinci, echivalent CODULUI PORTOCALIU, de producere de avalanse, la peste 1.800 de metri altitudine, in Muntii Bucegi si pe versantul nordic din Masivul Fagaras, conform buletinului nivometeorologic emis de Serviciul Regional de Prognoza a Vremii Sibiu, citat de Agerpres.

Sub 1.800 de metri altitudine, in Muntii Bucegi si in Masivul Fagaras, riscul de avalansa este "moderat", adica de gradul doi.

La peste 1.800 de metri, atat in Masivul Fagaras, cat si in Muntii Bucegi, "mai ales dupa-amiaza se pot declansa avalanse spontane de topire, dar avalansele pot fi declansate si in conditiile unei slabe supraincarcari cu turisti sau schiori pe pantele inclinate. In cazuri izolate avalansele pot fi si de mari dimensiuni, antrenand intreg stratul de zapada si pot ajunge pana in fundul vailor".

Datorita vremii calde pentru aceasta perioada, stratul de zapada a scazut cu cativa centimetri, in ultimele 24 de ore. Astfel, cel mai mare strat de zapada din Romania, se mentine la peste 2.000 de metri altitudine, la Balea Lac, in Muntii Fagaras (judetul Sibiu), unde meteorologii au masurat sambata 1,66 metri de zapada. La Varful Omu, zapada masoara 65 de centimetri, la Sinaia, 48 centimetri, la Predeal, 35 centimetri si la Fundata, 32 centimetri.

Pana duminica seara, in Muntii Bucegi si Fagaras, vremea va fi in continuare, calda, pentru aceasta perioada. La peste 1.800 de metri, turistii sa se astepte ziua si la maxime de plus patru grade Celsius. La noapte, minima poate cobori pana la minus patru grade, ceea ce inseamna pentru turistii cazati in Hotelul de Gheata de la Balea Lac, singurul de acest fel din Romania, o temperatura pozitiva in camerele de gheata.

Salvamontistii recomanda turistilor sa nu urce pe traseele inchise iarna si mai ales sa nu urce in zonele cu risc de avalansa, care sunt deasupra cabanelor de la Balea Lac.