Educaţia, această marotă învârtită, „reformată“, reinventată, de mai multe guvernări, iată că mai primeşte o lovitură din partea ministrului Pricopie dar şi a „reformatorului“ din umbră, fostul ministru, Ecaterina Andronescu, poreclită, nu degeaba, Abramburica.

După ce a „rezolvat“ şi cu admiterea la facultate, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, îşi doreşte ca numărul materiilor predate la clasele a XI-a şi a XII-a să scadă peste câţiva ani, iar elevii să poată opta, în funcţie de interesul lor, pentru un domeniu sau altul, în vederea examenului de bacalaureat şi a admiterii la facultate, potrivit Mediafax. Pricopie a vorbit atât despre intenţiile pentru următorii ani, în privinţa învăţământului preuniversitar, ale Ministerului Educaţiei, dar şi despre bacalaureat şi finanţarea sistemului.

Unul dintre planurile ministrului este acela de reducere numărului de materii predate la clasele a XI-a şi a XII-a, demers pentru care, în opinia lui, sunt necesari trei-patru ani.

„Aş vrea să reuşim să facem acest lucru ca în clasa a XI-a şi a XII-a elevii să ai aibă un număr mai mic de materii şi să opteze în funcţie de interesul lor pentru un domeniu sau altul. Este un proces complicat, pentru că asta înseamnă o reformă structurală a programelor şcolare, dar o vom face. În anul în care există examene importante, gradul de încărcare al elevului ar trebui să fie mai mic“, a declarat Pricopie.

Potrivit ministrului, această măsură va oferi posibilitatea elevilor să se concentreze, cu prioritate, pe materiile pentru examene.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei spune că analizează oportunitatea creşterii numărului de zile de şcoală, un prim pas fiind acela de a organiza, numai pentru doritori, o săptămână de tipul „Săptămânii altfel“, cu şapte zile înaintea începerii anului şcolar. „Suntem printre ţările cu cel mai mic număr de zile de şcoală pe an... Poate nu ar fi rău ca elevii care vor şi părinţii care vor să vină mai devreme cu o săptămână, pentru diverse activităţi. Un fel de «Şcoala altfel» înainte de 15 septembrie. O să vedem. Deocamdată, trebuie să folosim eficient cele 177 de zile de şcoală“, a mai spus Remus Pricopie.

În privinţa finanţării sistemului de învăţământ, ministrul spune că rămân probleme, dar acestea vor fi rezolvate „gradual“.