Românii îşi fac deja planuri de concediu pentru vara lui 2021, după ce majoritatea ţărilor au ieşit din lockdown-ul impus de pandemia de COVID-19. În ce condiţii vor putea merge românii în vacanţă în afara ţării? În timp ce Bulgaria nu condiţionează în niciun fel intrarea în această ţară, în majoritatea locurilor este nevoie de un test PCR negativ pentru COVID sau de adeverinţă de vaccinare. După data de 1 iulie, în statele Uniunii Europene va intra în vigoare "paşaportul verde", pe care şapte ţări din blocul comunitar îl utilizează deja. Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obţinut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma infecţiei.

 

Concediile românilor în vara lui 2021. Ce spun regulile de călătorie, pe fondul pandemiei COVID

 

Reguli de călătorie în Bulgaria

 

Românii pot intra în Bulgaria prin toate punctele de trecere a frontierei fără a li se mai cere să prezinte un test PCR sau antigen COVID negativ, certificat de vaccinare sau un document care să ateste că au trecut boală. Aceste prevederi au intrat în vigoare de joi, 27 mai.

 

Românii care merg în Bulgaria din alte ţări decât România pot intra pe teritoriul bulgar cu condiţia prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:

Un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19 şi trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze.

Pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 şi s-au vindecat este necesar un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 180 de zile şi minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.

Un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19.

Informaţiile privind regulile de călătorie în Bulgaria pot fi consultate aici

 

Reguli de călătorie în Grecia

 

Grecia şi-a revizuit condiţiile de intrare în ţară pentru turişti, astfel că pot fi folosite punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio, Evzoni şi Nymphaea şi pe cale aeriană, prin orice aeroport.

 

Intrarea este permisă persoanelor care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:

Prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;

Prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiţia să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.

Prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de provenienţă prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 şi 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

De asemenea, este obligatorie completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puţin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de provenienţă, de către toate persoanele care sosesc în acest stat.

 

Rămâne în vigoare măsura efectuării în mod aleatoriu, de către autorităţile elene, a unor teste rapide la punctele de control a trecerii frontierei.

 

Deocamdată, aceste reguli sunt valabile până în data de 7 iunie 2021.

 

Informaţiile privind regulile de călătorie în Grecia pot fi consultate aici

 

Reguli de călătorie în Turcia

 

Începând cu 15 martie 2021, pasagerii curselor aeriene care sosesc în Turcia au obligaţia de a completa formularul de intrare prin intermediul portalului register.health.gov.tr, cu maximum 72 de ore înaintea îmbarcării. Formularul va fi prezentat la îmbarcare în format fizic (tipărit) sau electronic (pe telefonul mobil/tabletă). Ulterior completării formularului, va fi emis codul HES, în baza căruia călătorii vor putea avea acces la transportul intern şi la cazare.

 

Este necesară completarea formularului de intrare în Turcia indiferent de modalitatea de transport utilizată - rutieră, aeriană sau navală. Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflaţi în tranzit aeroportuar. Persoanele care au obţinut în prealabil codul HES au obligaţia de a completa şi formularul (fiind o aplicaţie distinctă).

 

La 31 mai 2021, autorităţile turce au anunţat noi măsuri pentru turişti, valabile şi pentru românii care merg în vacanţă în Turcia:

Testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai trebuie prezentat de către persoanele care sosesc pe cale rutieră, aeriană sau maritimă şi nu se va impune măsura carantinei, dacă acestea prezintă un document emis de autorităţile statelor de domiciliu prin care dovedesc faptul că au fost vaccinate şi că au trecut 14 zile de la efectuarea vaccinului (schema completă a vaccinării) sau prezintă un document oficial care atestă că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.

Persoanele care nu pot prezenta dovada infectării cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinării trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în ţară sau al unui test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii în Turcia.

Testele rapide antigen acceptate de autorităţile turce sunt cele emise în limba engleză de o unitate medicală certificată în statul de domiciliu. Testele efectuate la domiciliu/reşedinţă şi care nu sunt însoţite de o certificare medicală NU sunt acceptate.

Dovada vindecării de COVID-19 în vederea exceptării de la obligaţia prezentării testelor negative sau a certificatelor de vaccinare poate consta în: rezultatul pozitiv al unui test tip PCR, adeverinţă emisă de instituţii medicale de stat sau private certificate în statul de domiciliu, semnate şi ştampilate, emise în limba engleză. Atenţie! În vederea exceptării de la obligaţia măsurii de carantină sau a prezentării testelor negative sau a certificatelor de vaccinare, turiştii străini trebuie să prezinte o dovadă conform căreia au trecut cel puţin 28 de zile de la vindecare.

Turiştii pot fi supuşi în mod aleatoriu unei testări tip PCR, efectuată de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii din Turcia. Va fi permisă deplasarea către punctul de destinaţie pentru persoanele care au fost supuse testării aleatorii, iar în situaţia în care rezultatul testului va fi pozitiv, autorităţile competente vor acorda tratamentul necesar, în conformitate cu prevederile protocolului COVID-19 emis de Ministerul Sănătăţii.

Persoanele care obţin un rezultat pozitiv la testarea aleatorie, precum şi contacţii acestora vor fi supuşi măsurii de carantină pentru o perioadă de 14 zile, la adresa declarată. În situaţia în care persoanele în cauză vor efectua un test tip PCR în ziua a 10-a a carantinei, al cărui rezultat va fi negativ, măsura carantinei va fi suspendată. Persoanele identificate ca fiind purtătoare a mutaţiei B.1.617 vor efectua o perioadă de carantină de 14 zile, care se va încheia cu un nou test tip PCR.

Informaţiile privind regulile de călătorie în Turcia pot fi consultate aici

 

Reguli de călătorie în Italia

 

La 14 mai 2021, Ministerul Sănătăţii italian a emis o ordonanţă care se va aplica în perioada 16 mai 2021 – 30 iulie 2021. Potrivit actului normativ, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României (România este inclusă alături de alte state pe lista C din anexa 20 a Decretului Preşedintelui Consiliului de Miniştri din 2 martie 2021) au obligaţia de a prezenta la intrarea în Italia rezultatul negativ al unui test molecular (tip PCR) sau test antigen COVID efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării pe teritoriul italian.

 

Copiii cu vârsta de până la 2 ani sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării unei adeverinţe care să confirme efectuarea unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

 

Cei care nu prezintă un test la intrarea în Italia au următoarele obligaţii: să se supună măsurii de supraveghere sanitară şi să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliul sau reşedinţa acestora. După cele 10 zile de autoizolare, trebuie să facă un nou test.

 

Orice persoană care intră în Italia este obligată, de asemenea, să completeze un formular digital de localizare a pasagerilor şi să dovedească acest lucru transportatorului sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări. Începând cu 24 mai, pentru toate intrările în Italia, declaraţia pe hârtie este înlocuită cu formularul digital care poate fi completat la următoarea adresă: https://app.euplf.eu.

 

Informaţiile privind regulile de călătorie în Italia pot fi consultate aici

 

Reguli de călătorie în Spania

 

Toate persoanele care călătoresc în Spania trebuie să prezinte un test COVID PCR cu rezultat negativ, care să fie efectuat cu maximum 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol. Începând cu 10 decembrie 2020, călătorii care provin din zone/state cu risc epidemiologic ridicat pot prezenta la intrarea pe teritoriul Spaniei, pe cale aeriană sau maritimă, ca alternativă la testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2, un test TMA negativ (Transcription-Mediated Amplification) sau alte probe moleculare echivalente.

 

Potrivit listei în vigoare la acest moment, România se regăseşte printre statele care sunt vizate de măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

 

Lista zonelor/statelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată de autorităţile spaniole la fiecare 15 zile şi publicată pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii spaniol: https://www.mscbs.gob.es/, cu 7 zile anterior intrării în vigoare, pentru a permite informarea din timp a călătorilor.

 

De asemenea, toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să completeze un formular privind starea de sănătate. Formularul poate fi completat prin aplicaţia Spain Travel Health (SpTH) sau la adresa www.spth.gob.es. Dacă formularul va fi semnat din aplicaţie, acesta va apărea în secţiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va primi şi un e-mail care poate fi imprimat. Având în vedere noile condiţii, formularul va include o rubrică suplimentară privind rezultatul testului PCR/TMA pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

 

La sosirea în Spania, autorităţile spaniole pot solicita călătorilor dovada în original a testului PCR/testului TMA (în format digital sau pe hârtie), document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă, engleză, franceză sau germană şi să cuprindă numele şi prenumele călătorului, datele documentului de identitate naţional sau al paşaportului cu care se va legitima, data efectuării testului, datele unităţii medicale care a realizat testul, precum şi rezultatul negativ al acestuia. În situaţia în care rezultatul testului este emis într-o altă limbă, autorităţile spaniole solicită o traducere în limba spaniolă, efectuată de o instituţie avizată.

 

Copiii cu vârste mai mici de 6 ani sunt exceptaţi de la măsura obligativităţii prezentării unui test negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2.

 

 

 

 

 

Sursa: www.hotnews.ro