România, Croaţia şi Lituania se numără printre primele cinci destinaţii turistice preferate de britanici, care sunt tot mai atraşi de tarile din Europa de Est si tarile baltice, conform unei cercetari Visa publicate luni de travelweekly.co.uk.

Cercetarea a fost efectuata de catre agentia Forward Thinking, care a colectat date privind utilizarea cardurilor de debit la punctele de vânzare sau la ATM-uri din strainatate, în comparatie cu banii de calatorie luati de la biroul de schimb înainte de plecare.

Numarul posesorilor de carduri din Marea Britanie care si-au petrecut vacanta în tari din zonele mentionate a crescut cu 80% pentru România, cu 61% pentru Lituania si cu 57% pentru Croatia între anii 2012 si 2014, mentioneaza travelweekly.co.uk.

Croatia cumuleaza însa cele mai mari cheltuieli de vacanta ale britanicilor în tarile din Europa de Est totalizând 18,4 milioane de lire sterline cheltuite pe cardurile Visa în vara anului 2014. Aceasta tara a fost urmata de România (8,8 milioane milioane lire sterline) si Lituania (6,3 milioane de lire sterline).

Cheltuielile britanicilor în pub-uri, baruri si restaurante din Croatia au crescut cu pâna 202% fata de vara anului 2012, iar cheltuielile în restaurantele din aceasta tara au crescut cu 80%.

De asemenea, cercetarea a constatat ca numarul posesorilor de carduri Visa din Marea Britanie care petrec vacanta în strainatate a crescut cu 25% între 2012-2014, iar 31% din turistii din Marea Britanie spun ca acum calatoresc în strainatate mai mult decât au facut-o în urma cu cinci ani, diferenta fiind însa în alegerea destinatiei.

Oamenii sunt în cautarea a ceva dincolo de spoturile publicitare pentru traditionalele vacante mediteraneene dorind experiente noi, a explicat Kevin Jenkins, director general pentru Marea Britanie si Irlanda al Visa Europe. El a declarat ca datele companiei sugereaza ca apetitul pentru vacantele interne ramâne puternic, însa exista în mod clar o dorinta reînnoita de a folosi pasaportul si a explora din nou.