Nuantele, dimensiunile, greutatea si formele tacamurilor influenteaza modul in care percepem hrana, se arata intr-un studiu recent al specialistilor britanici. Pana acum se stia ca rosul poate creste pofta de mancare, insa cercetarea recenta a oamenilor de stiinta de la Universitatea Oxford contrazice aceasta ipoteza.

"Modalitatea in care percepem hrana este o experienta multi-senzoriala care implica nu numai gustul si textura alimentelor, ci si aroma si felul in care este analizata de privire. Inainte ca mancarea sa ajunga in gura, creierul deja si-a format o parere despre ea, ceea ce ne influenteaza experienta alimentara", este concluzia coordonatorilor studiului publicat in revista Flavour, citata de Huffington Post.

In cadrul studiului, specialistii au supus unor teste mai multi voluntari pentru a afla ce impact au asupra gustului perceput tacamurile de diferite culori, forme si greutati. "In cazul celor care vor sa-si controleze portiile de mancare, este potrivita alegerea culorii rosii pentru farfurii", spun specialistii.

S-a observat ca alimentele consumate folosindu-se un cutit pareau mai sarate decat cele servite cu lingura, cu furculita sau cu scobitoarea. De asemenea, s-a constatat ca hrana parea "mai scumpa" atunci cand era consumata cu o lingura de plastic. La inceputul anului, un alt studiu arata ca o ciocolata calda parea mai buna daca era consumata intr-o ceasca portocalie sau crem decat daca ar fi fost servita din cesti albe sau rosii.

Specialistii spun totusi ca nu exista o formula magica si ca totul depinde de tipul de aliment consumat. De exemplu, ambalajele galbene cresc savoarea lamaii in sucuri, in vreme ce culorile reci precum albastrul par sa "stinga setea".