O săptămână după dispariţia zborului MH370 în largul coastelor vietnameze, anchetatorii caută să înţeleagă ce s-a petrecut. O certitudine pare să fie faptul că la bordul Boeingului 777 comunicaţiile au fost dezactivate şi aparatul a schimbat direcţia deliberat.
După dispariţia avionului companiei Malaysia Airlines, anchetatorii au suspectat o perioadă că pasagerii care călătoreau sub o identitate falsă ar fi putut deturna avionul. S-a dovedit o pistă falsă şi în timp au apărut altele, printre care şi faptul că avionul - care după întreruperea comunicaţiilor ar mai fi zburat încă şase-şapte ore – s-ar fi îndreptat spre zone controlate de talibani şi a fost ascuns, de exemplu în Indonezia, cu scopul de a fi folosit mai târziu într-un act de terorism. O teorie respinsă de numeroşi experţi, care susţin totuşi că „nu a fost un accident. Este vorba de un act deliberat, intenţionat, şi problema este de a afla cine a fost în spatele lui”. Autorităţile malayesiene sunt de acord că dezactivarea sistemelor de comunicaţii şi schimbarea direcţiei spre Oceanul Indian sunt semnele acţiunii deliberate a unei persoane aflate în avion.
După ultimele cercetări, guvernul malayesian a informat ambasadele din 25 de ţări, pentru a obţine toate datele disponibile şi a coordona operaţiunile. Printre aceste ţări se află Kazahstan, Uzbekistan, Kîrgîzstan, Turkmenistan, Pakistan, Bangladesh, India, China, Birmania, Laos, Vietnam, Thailanda, Indonezia, Australia şi Franţa. Malaysia Airlines a anunţat că zona de cercetare s-a extins semnificativ şi se concentrează pe două regiuni, stabilite după ultimele semnale emise de avion şi primite de sateliţi de comunicaţii. Una merge din nordul Thailandei, la frontiera cu Kazahstan şi Turkmenistan, alta preluată de Australia, merge din Indonezia în sudul Oceanului Indian. Un Boeing 777 are nevoie de o pistă de cel puţin 5.000 m lungime, ceea ce restrânge numărul zonelor unde ar fi putut ateriza. Ipoteze citate de Independent se referă la teoria potrivit căreia avionul ar fi putut zbura în zone din Afganistan şi Pakistan care nu sunt sub control guvernamental.
Piloţii, în vizor
Poliţia a percheziţionat domiciliul pilotului şi pe cel al copilotului, iar în prezent este examinat simulatorul de zbor sofisticat găsit acasă la comandantul avionului dispărut. Pista rămâne incertă – cei doi piloţi nu au cerut niciodată să lucreze împreună. Pilotul Zaharie Ahmad Shah, 57 ani, are referinţe excelente şi lucrează în companie din 1981, fiind autorizat de aviaţia civilă să conducă examene pentru piloţi pe simulator.
Copilotul său, fiul unui înalt demnitar din Malayesia, face obiectul mai multor semne de întrebare. În plus, ultimele cuvinte rostite la bordul avionului dispărut MH370 şi primite de controlorul de zbor lasă anchetatorii perplecşi. Ca urmare, ancheta s-a restrâns luni în jurul piloţilor, Malayesia confirmând că ultimele cuvinte au fost pronunţate după închiderea deliberată a unui sistem-cheie de comunicaţii. Cuvintele „Totul este în regulă, noapte bună!” au fost pronunţate de copilotul Fariq Abdul Hamid, 27 ani, şi nu de pilot, aşa cum s-a crezut până acum. Ipoteza este că el ştia că Acars fusese dezactivat. 14 minute după dezactivarea acestui sistem, a venit rândul sistemului care transmite informaţii privind poziţia aparatului. Apoi, avionul a dispărut de pe ecranele radarelor. Radarele militare au detectat un semnal în acea noapte, identificat mai târziu ca provenind de la zborul MH370. Mai mulţi experţi în securitate din SUA participă la anchetă şi estimează că informaţiile din ultimele zile arată că „în cockpit s-a petrecut ceva cu pilotul”. De asemenea, s-a emis ipoteza că avionul a fost deturnat şi ascuns pentru a servi mai târziu ca „rachetă de coazieră”.
Autorităţile au analizat antecedentele personale, politice şi religioase ale tuturor persoanelor aflate la bord – piloţi, echipaj, pasageri şi chiar ale mecanicilor la sol care au lucrat la avion înaintea decolării de la Kuala Lumpur, pe 8 martie, cu destinaţia Beijing.
Avionul-fantomă rămâne de negăsit
18 martie 2014
(316 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Varşovia, oraşul care ţine, anual, un minut de reculegere VIDEO
(5 august 2014)
190 vizualizări
China acuzată că promovează Olimpiada de Iarnă cu un imn plagiat după un cântec din "Frozen"
(5 august 2015)
533 vizualizări
Dan Bălan, desemnat cel mai bun interpret la premiile Music Box din Rusia
(23 noiembrie 2013)
182 vizualizări
Povestea celui mai celebru sărut
(18 august 2015)
50 vizualizări
Povestea emoţionantă de dragoste dintre Leo Iorga şi soţia sa, Paula
(3 noiembrie 2019)
354 vizualizări
Mircea Vintilă, îndrăgostit de ploieştenii lui Nichita Stănescu FOTO şi VIDEO
(18 octombrie 2014 - Cristina IANCU)
290 vizualizări
A murit Kirk Douglas. Marele actor avea 103 de ani
(6 februarie 2020)
160 vizualizări
Program unic în Europa al deţinuţilor români
(18 noiembrie 2013)
161 vizualizări
Lista celor mai periculoase E-uri. Atenţie la etichete!
(5 decembrie 2014)
202 vizualizări
Sharon Stone la 58 de ani
(30 ianuarie 2017)
549 vizualizări
Bardot: peste o sută de iubiţi şi iubite
(4 martie 2020)
699 vizualizări
Rusia se gândeşte să interzică noua producţie Disney "Frumoasa şi bestia"
(6 martie 2017)
468 vizualizări
Un student român, în finala Sony World Photography Awards Student Focus
(19 februarie 2014)
86 vizualizări
Pianul la care au fost compuse piese celebre, precum „Dancing Queen” şi „Mamma Mia”, a fost scos la licitaţie
(18 noiembrie 2015)
278 vizualizări
Învaţă să aplici corect mascara
(23 iulie 2013 - Clara ION)
97 vizualizări
Două furtuni solare lovesc Pământul vineri
(12 septembrie 2014)
105 vizualizări
Nicholas De Roumanie, nepotul regelui Mihai, s-a logodit şi urmează să se căsătorească în vara anului 2018
(21 august 2017)
252 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole