Ştirea răspândită de presa internaţională este confirmată de agenţia nucleară Energoatom. „Simptome acute de expunere la material radioactiv”

 

Primul care a dat vestea a fost Iaroslav Iemelianenko, membru al Agenţiei Zonei Roşii din Ucraina. După care a sosit confirmarea agenţiei nucleare ucrainene Energoatom. Militari ai armatei ruse, care la începutul invaziei Ucrainei au preluat controlul asupra fostei centrale nucleare de la Cernobîl, nu purtau costume de radiaţii atunci când au sosit, în special când au trecut printr-o pădure foarte contaminată. Şi au fost la rândul lor contaminaţi - relatează joi ziarul italian La Stampa, citat de Rador.

 

Ştirea a fost confirmată de diverse mass-media internaţionale, citând mărturiile a doi tehnicieni ucraineni care erau prezenţi la uzină în ziua sosirii trupelor ruse. Soldaţii s-ar afla acum în Belarus, unde au fost transportaţi cu autobuze şi internaţi într-un centru medical specializat. Mulţi ar fi în stare foarte gravă, prezentând „simptome acute de expunere la material radioactiv”.

 

Pericolele Pădurii Roşii

Potrivit tehnicienilor ucraineni, acestor militari le-a fost încredinţată o „misiune sinucigaşă”. „Pădurea Roşie”, numită astfel deoarece în urma accidentului teribil din 1986 vârfurile copacilor au devenit roşii din cauza radiaţiilor, a fost declarată zonă „nesigură” pentru următorii 24.000 de ani. Astăzi, în zonă se fac tururi turistice, însă doar după obţinerea unui permis şi exclusiv în compania unor ghizi oficiali care au echipamente pentru măsurarea nivelului de contaminare şi care ştiu pe unde să meargă, deoarece mai există încă multe puncte radioactive în zonă.

 

„Asigurările” belaruşilor şi retragerea din zonă

Soldaţii ruşi au fost duşi la Centrul Republican de Cercetare şi Practică pentru Medicina Radiaţiei şi Ecologie Umană din Belarus, aşa cum a scris presa locală, citată de Pravda ucraineană. Dar poate nu este o coincidenţă faptul că în ultimele zile forţele ruse s-au retras de la situl nuclear de la Cernobîl, pe care l-au ocupat chiar din primele zile ale invaziei, la sfârşitul lunii februarie. De atunci, temerile experţilor s-au concentrat pe faptul că standardele de siguranţă din zonă ar putea fi compromise.

 

 

 

Sursa: www.hotnews.ro