Kievul a ignorat un termen limită dat de Moscova pentru ca forţele militare ucrainene să predea oraşul Mariupol până la ora 05:00, ora Rusiei. Guvernul de la Kremlin a transmis că ar fi dispus să deschidă coridoare umanitare numai dacă oficialii ucraineni ar depune armele. Cu toate acestea, Ucraina a respins cererea şi a promis că va continua lupta. Anunţul vine în timp ce oficialii din Mariupol au precizat că Rusia a atacat o şcoală de artă din oraş, unde se adăposteau aproximativ 400 de civili.

 

Ucraina respinge oferta Rusiei de a ceda oraşul-port Mariupol

Ministerul rus al Apărării a cerut oraşului asediat Mariupol să se predea, luni dimineaţă, până la ora locală 05:00 (03:00 GMT), o propunere pe care Ucraina a respins-o.

 

Potrivit agenţiei de presă de stat ruse Ria Novosti, Ministerul a declarat că va deschide coridoare umanitare pentru a permite civililor să plece până la ora locală 10:00 (08:00 GMT), dacă primeşte un răspuns scris la propunere.

 

Ultimatum ignorat de armata ucraineană

Generalul-colonel Mikhail Mizintsev, şeful Centrului Naţional pentru Managementul Apărării din Rusia, a afirmat că oficialii ucraineni locali s-ar confrunta cu un „tribunal militar” dacă nu sunt de acord cu termenii de capitulare.

 

În această dimineaţă, viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereşciuk a declarat că nu poate fi vorba de „nicio” capitulare.

 

„Am informat deja partea rusă despre acest lucru”, a spus Vereşciuk, pentru Ukrainska Pravda, potrivit BBC.

 

În schimb, oficialul ucrainean a cerut ca armata rusă să deschidă coridoare umanitare în Mariupol.

 

Sâmbătă, Consiliul Local al oraşului Mariupolul a acuzat Rusia că a dus ilegal „câteva mii” de locuitori în Rusia, cu forţa.

 

Ce prevedea cererea guvernului rus

Federaţia Rusă a propus ca toate unităţile armate ucrainene să părăsească oraşul „fără arme şi muniţii pe ruta convenită cu Ucraina”. Guvernul de la Moscova a insistat asupra unui „răspuns oficial în scris” până la 5:00, ora Moscovei (02:00 GMT), luni dimineaţa. Armata rusă a trimis ucrainenilor o scrisoare de opt pagini.

 

Sute de mii de oameni nu pot pleca din Mariupol

Se estimează că aproximativ 300.000 de oameni încă se află în Mariupol. Proviziile aproape că s-au epuizat şi ajutoarele umanitare au fost blocate. Locuitorii au suferit săptămâni de bombardamente şi au stat fără energie electrică sau apă curentă.

 

Detaliile propunerii Rusiei au fost prezentate, duminică, 21 martie, de către generalul Mihail Mizintsev, care a evidenţiat că Ucraina are termen limită până luni dimineaţa, la ora 05:00, ora Moscovei (02:00 GMT), pentru a-i accepta termenii.

 

Catastrofă umanitară teribilă

Conform planului, soldaţii ruşi ar fi deschis coridoare sigure în Mariupol, pentru ca trupele ucrainene şi „mercenarii străini” să dezarmeze şi să părăsească oraşul. După două ore, armata rusă a revenit cu detalii. Ar fi permis convoaielor umanitare cu alimente, medicamente şi alte provizii să intre în siguranţă în oraşul-port, odată ce ucrainenii s-au predat.

 

Generalul rus Mizintsev a recunoscut că în Mariupol există o catastrofă umanitară teribilă, explicând că oferta le-ar fi permis civililor să plece în siguranţă spre est sau vest.

 

Ca răspuns la oferta Moscovei, viceprim-ministrul Ucrainei a spus că Ucraina nu va înceta să apere Mariupolul.

 

 

Sursa: www.impact.ro