UPDATE 1: Cel puţin trei elicoptere ruseşti au fost distruse în urma unei contraofensive de marţi a armatei ucrainene asupra aeroportului din Herson, potrivit imaginilor din satelit prezentate  de CNN.

 

În ultimele 24 de ore Rusia a continuat bombardamentele asupra principalelor oraşe ucrainene, limitându-şi la minimum ofensiva la nord, pentru a se concentra pe închiderea unei linii între Doneţk şi Energodar (Zaporijie).

 

Frontul de Nord. O nouă încercare a ruşilor de a stabili un pod de pontoane la NV de Kiev a fost respinsă şi de această dată de ucraineni. Forţele ruse nu au desfăşurat operaţiuni ofensive la nord-est de oraş, nici în jurul Sumî, iar atacurile limitate (şi fără succes) de la sud-est de Harkov indică faptul că forţele din jurul acestuia au nevoie de provizii de muniţie.

 

ISW apreciază că eforturile de regenerare a forţelor ruse de pe front, prin convocarea unor rezervişti şi aducerea unor luptători din Siria, nu pot schimba echilibrul de forţe din jurul Kievului în săptămâna următoare.

 

Frontul de Sud. Forţele ruse din Donbas par a avea în acest moment cea mai mare capacitate de luptă şi avansează constant în trei direcţii: la nord-est de Herson, dinspre Doneţk şi Luhansk, cu intenţia de a face joncţiunea cu trupele din regiunea Zaporijie, iar a treia direcţie este la Mariupol, unde au cucerit părţi atât din estul cât şi din vestul oraşului.

 

ISW apreciază că este puţin probabil ca forţele ruse să atace cu succes Nicolaev şi să ameninţe Odesa în viitorul apropiat, dar păstrează rezerve neangajate de infanterie navală care ar putea conduce o operaţiune amfibie sau ar putea debarca pentru a întări operaţiunile terestre. De asemenea, Rusia ar putea încerca să încercuiască Zaporijie, înaintând prin nord-est, pe malul de vest al râului Nipru, după ce tentativa de străpungere pe la sud de oraş a eşuat.

 

Forţele ruse fac progrese lente, dar constante împotriva apărătorilor ucraineni de pe linia de contact din Donbas, încercând să împingă treptat frontul.

 

O eventuală capturare a oraşului Mariupol de către Rusia va da ulterior posibilitatea relocării de forţe fie în Donbas fie spre Nicolaev şi Odesa. Această evaluare presupune că apărătorii de la Mariupol vor rămâne destul de curând fără muniţie şi alimente. Dar oraşul este fortificat şi este posibil ca apărătorii săi să aibă suficiente provizii pentru a rezista mai mult timp. Ruşii vor continua probabil să intensifice bombardamentele până la distrugerea oraşului, pur şi simplu.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro