UPDATE 1: Presa ucraineană relatează că, în această dimineaţă, primele bombardamente au avut loc asupra unor aerodromuri militare din oraşele vestice Luţk şi Ivano-Frankivsk (cunoscut şi ca Stanislău), dar şi în Dnipro, care până acum a fost ferit de bombardamente. Ulterior, şi armata rusă a confirmat că a atacat aceste oraşe.

 

Serviciile de urgenţă anunţă că un civil a murit deja în Dnipro, dar subliniază că este încă prea devreme pentru un bilanţ al victimelor. Printre ţintele lovite, se numără un bloc de locuinţe, o grădiniţă şi o fabrică de pantofi.

 

La Luţk, doi militari au murit şi şase au fost răniţi. Primarul anunţă că sistemele de avertizare anti-aeriană nu au funcţionat, iar populaţia nu a putut fi atenţionată.

 

Ruşii mai susţin că deţin controlul, de astăzi, şi asupra localităţii Volnovakha, aflată la jumătatea distanţei dintre Doneţk şi Mariupol.

 

Ofensiva rusă se apropie astfel de Liov, oraş din vestul ţării aflat aproape de graniţa cu Polonia şi considerat de o importanţă strategică ridicată, spre care s-a retras o mare parte dintre refugiaţii ucraineni, în ultimele zile. De altfel, săptămâna aceasta, primarul oraşului Liov spunea că a fost atinsă limita de capacitate pentru primirea refugiaţilor care au fugit din nordul, estul şi sudul ţării de la începutul invaziei.

 

Ştirea iniţială: Război în Ucraina. Satelitul Maxar a surprins ieri imagini care arată că uriaşa coloană de la nord de Kiev s-a dispersat şi s-a repoziţionat de pe şosea în pădure, în localităţile şi pe drumurile adiacente. Nu este clar dacă noua poziţionare este ofensivă sau defensivă. Ucrainenii susţin că au oprit înaintarea invadatorilor pe toate fronturile.

 

Kiev. Imaginile din satelit au fost capturate joi dimineaţă, după câteva zile în care cerul înorat de deasupra Kievului a împiedicat acest tip de monitorizare şi arată că o parte a convoiului militar al Federaţiei Ruse s-a “repoziţionat în păduri şi zone mărginite de copaci”. Nu este clar dacă această reaşezare a fost făcută pentru a putea desfăşura atacul decisiv asupra capitalei, sau pentru a se putea apăra mai bine de atacurile ucrainene (cu drone şi arme antitanc) care au hărţuit destul de eficient în ultimele zile forţele respective. Acum ele se întind pe o arie cuprinsă de la 3 Km Nord de Aeroportul Antonov, până la Ivankiv, pe o distanţă de 54 de Km, cu 10 Km mai scurtă decât săptămâna trecută, când Maxar a surprins primele imagini în zonă.

 

Cert este că Maxar a surprins vehicule militare desfăşurate în zonele rezidenţiale din oraşul Ozera, 43 Km NV de Kiev, piese de artilerie adăpostite într-un petic rar de copaci lângă Lubyanka, 5 Km NV de Aeroportul Antonov, iar în Berestyanka, 15 Km Vest de Antonov par a fi o serie de cisterne cu combustibil şi mai multe lansatoare de rachete, poziţionate într-un câmp lângă copaci.

 

Totuşi, faţă de ieri, rapoartele arată o avansare a ruşilor dinspre nord şi dinspre vest spre oraş, dar pe arii limitate.

 

Armata Ucraineană susţine că acum înaintarea invadatorilor ruşi a fost oprită pe toate fronturile, lucru ce pare a fi confirmat de raportările de pe reţelele de socializare.

 

Frontul de Est. Potrivit analizei zilnice transmise azi noapte de Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW) a crescut probabilitatea ca forţele ucrainene să poată rezista atacurilor ruse de la Harkov. Deşi bombardamentele au continuat şi mai multe clădiri din nordul oraşului au fost incendiate, forţele ruse nu au mai executat încercări de pătrundere.

 

Frontul de Sud. Înaintarea Armatei Ruse în jurul oraşului Nicolaev şi spre Zaporijie a înregistrat progrese foarte mici în ultimele 24 de ore. ISW apreciază că Rusia păstrează probabil o capacitate de luptă mult mai mare în sud şi est şi va încerca să reia operaţiuni ofensive mai eficiente în zilele următoare, dar “atingerea efectivă şi viteza unor astfel de operaţiuni sunt puse la îndoială de performanţa generală a armatei ruse de până în prezent. Nu există încă indicii că armata rusă se reorganizează sau cel puţin că învaţă ceva din lecţiile primite până acum de la ucraineni, sau că ar lua alte măsuri care ar duce la o schimbare bruscă a ritmului sau a succesului operaţiunilor sale”, arată ISW.

 

De asemenea, ieri, NATO a permis unui reporter CNN să urce la bordul unui avion de supraveghre radar AWACS, care patrulează spaţiul aerian al Poloniei, la graniţa cu Ucraina. Potrivit CNN, cel puţin 20 de aeronave au fost detectate intrând din Belarus în Ucraina în timpul misiunii de supraveghere.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro